дом АПИТЕРАПИЯ Красота с мед

Красота с мед

25

Медът е не само вкусен и здравословен продукт, който подслажда чая и палачинките, той от древни времена е бил използван като козметично средство.

Медът е сложен продукт, в чийто състав влизат много полезни за организма елементи – глюкоза, фруктоза, белтъчни вещества, органични киселини, витамини.

Той съдържа фосфор, натрий, желязо, калций, калий, алуминий и други важни микро и макроелементи. Тъй като медът лесно прониква през порите на кожата, при козметични процедури той влияе добре не само върху кожата, но и върху цалото тяло.

Медът е регулатор на водния баланс, което е от значение за поддържане на красивата кожа. Едно от най-древните средства за красота е медената вода. Тя се приготвя от една супена лъжица мед и две чаши топла вода.

С тази вода, която може и да се пие, се измива лицето – тя подхранва кожата, прави я мека и кадифена. Меденият лосион за лице и тяло се прави от една чаена лъжичка мед, една чаена лъжичка глицерин, половин супена лъжица водка и половин чаша вода.

Медът се смесва с глицерина, добавя се водата и след това – водката. Този лосион изчиства и омекотява кожата. С помощта на този лосион се отстраняват мъртвите клетки на кожата, както и секретът от мастните жлези, заедно с натрупаната върху кожата мръсотия.

Много са полезни за кожата на лицето и тялото медените маски, които се правят след парна баня. Нанася се тънък слой от мед върху лицето и тялото и след двадесет минути се измива. Кадифената кожа е гарантирана!

Маската от мед и яйце е много полезна за косата. Смесват се една супена лъжица мед, един жълтък, две-три капки зехтин и две капки водка и сместа се втрива в корените на косата. След един час се измива с шампоан.

С помощта на мед ще имате винаги сочни устни. Намажете устните с тънък слой мед и след десет минути просто го оближете.

Източник: Ezine.bg