дом НОВИНИ КОШЕР ОТ РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТМАСА РАДВА ПЧЕЛИТЕ

КОШЕР ОТ РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТМАСА РАДВА ПЧЕЛИТЕ

262
Снимка: pixabay.com

Пчеларството става все по-важно и за момента изглежда, че няма причина традиционният кошер да не възприеме малко по-модерен дизайн. С тази идея американецът Джон Отис от „Lake Superior Honey Company“ се обърнал към дизайнерската фирма Loll Designs с въпрос не може ли да създаде „подобрена версия на кошер“. Резултатът е „сандък“, който съчетава функционалността на класическите кошери, изработени от човека, с лъскав и издръжлив материал, получен от рециклирани кофички от мляко.

Фирмата на Отис се занимава с отглеждане на пчели по 100% натурален начин, без обработка на меда, без подхранване на пчелите със захарен сироп. Медът им е качествен, но и скъп. За фирмата е важно кошерите да са удобни и издръжливи.

Крайният резултат е пластмасов кошер подобен на класическия „Дадан-Блат“, но със заключващ се покрив (срещу нападения на мечки), с дълги крака и подсилена кутия за дълготрайност. Направен е от рециклирана пластмаса, като специално внимание е обърнато на взаимодействието с прополиса: той може да се залепва към пластмасата, но се отлепва лесно по време на почистване. След два сезона на тестове от Lake Superior Honey Company вече са уверени, че пчелите реагират добре на материала.

Пчелният кошер се предлага в пет цвята: бяло, небесно синьо, залезно-оранжево, тревисто зелено и сиво. Корпусът включва вътрешен разделител, който може да се премества с разрастването на семейството.

Снимка: Loll Designs                 Източник: GreenTech.bg