дом НОВИНИ Кошери на покрива на небостъргачите

Кошери на покрива на небостъргачите

10
Снимка: agrozona.bg

Определението за Ню Йорк като неспирно жужащ кошер има своето оправдание не само заради това, че градът никога не спи и в него постоянно пъплят хора, коли, велосипедисти. Изненадващо обаче би било да се види рояк пчели на Бродуей. Именно кошерите на покривите на небостъргачите е една от скритите забележителности на Ню Йорк. Докато в други части на света браншът и неправителствени организации алармират, че пчелите изчезват, в Голямата ябълка тенденцията е точно обратната. През последните 5 години броят на пчелните семейства там се е увеличил десеткратно. В същото време по данни на бранша в страната през последната година броят на пчелите в САЩ е намалял с 42,1%.

В квартал Манхатън се намира най-високото място в света, където може да се види пчелно семейство. На покрива на хотел Residence Inn до Централния парк кошерите са подредени на 220 метра височина. Там в съвсем суров вид се отглеждат около 180 000 пчели. Инициативата е на New York City Beekeepers Association, благодарение на която през 2010 г. отглеждането на пчели в града стана легално. От тогава броят на регистрираните пчелари в града се увеличава и през тази година се очаква да надмине 300.

Градът- убежище за пчели

„Популациите на пчели намаляват в много части на света, защото се намират в околна среда, замърсена с пестициди и други химикали. Липсата на такива в Ню Йорк помага здравето на пчелите да се запази в добро състояние.“, казва Андрю Коте, основател на асоциацията. След като събере меда от кошерите на небостъргачите той го продава в „органик“ магазините в града и в интернет, с етикета на квартала, в който е събиран. Най-продаваната разфасовка е от 383 гр на цена от $19,9.

Когато се съберат на едно място ята пчели, няма как да не се появят и трудни ситуации,  здравето на хората може да бъде застрашено. В такива случаи от нюйоркската полиция изпращат на място Даниъл Хигинс, който преди да стане инспектор в отдела по антитероризъм е имал известен опит като пчелар. Самият Хигинс заснема на клипове по време на работа и ги пуска в социалните мрежи.

Добра печалба

В Торонто, Канада, пчелините на покривите на небостъргачите също са разрастваща се мода. Малката компания Alvéole е специализирана в изграждането на пчелини. „Клиентите ни са предимно компании, но имаме и граждани“, казва Александър Маклийн. Първоначалните разходи за изграждане на пчелин варират от $5000 до $75000 на година за корпорациите и около $800 за малки проекти на граждани. Един кошер произвежда средно по 22 кг мед на година, който може да бъде продаден в града с печалба от $300. Според изискванията на общината пчелинът може да бъде разположен хоризонтално или вертикално с дължина не повече от 30 метра. „Изненадващо или не, пчелите се чувстват добре в града“, казва експертът по пчели.

Източник: agrozona.bg