НАЧАЛО СЪВЕТИ КОГА Е ДОБРЕ ДА СЕ ИЗГРАЖДАТ РАМКИ

КОГА Е ДОБРЕ ДА СЕ ИЗГРАЖДАТ РАМКИ

3110

Градежа на нови рамки е една от главните ни задачи на пчелина. От това зависи добива на мед и восък. Основната част от работата трябва да бъде направена до началото на главната паша, по време на цъфтежа на глухарчето, жълтата акация и други пролетни медоноси. Ако по това време не се натоварят семействата и изграждането на рамки, то те ще забавят развитието си, ще се намали работната активност и семейството ще премине в роево състояние.

Пчелите изграждат доброкачествени рамки само при поставени качествени и хубави основи. Най добре е да се снабдят основите есента, през зимата те ще отстоят и няма да се разтягат в гнездата и да се бракуват. На такива основи, пчелите изграждат хубави рамки. От лоши основи, те дори в хубава паша, строят бавно рамките, изграждат на тях търтееви килийки, а по време на слаби паши дори ги изгризват.

Грижите на всеки пчелар са в това, пчелите да изграждат по-вече рамките с хубаво качество, без разтегнати търтееви килийки. Такива, по които на цялата площ, майката да снася без пропуски.

Майката без желание снася яйца в тези килийки, където през дъното преминава телта. Тя е добре да бъде неръждаема и с дебелина от 0.3, до 0.5 мм., правилно опъната за да не се свличат рамките и да не се получат на вълни.

През зимата за всяко семейство, пчеларя е длъжен да си подготви не по малко от 10 гнездови рамки. Да ги наснове, опъне и залепи основите. Практиката е показала, че съхранявайки готовите рамки в стаята, където те са направени, то те се запазват без проблеми.

Ако пчеларя не си подготви рамките за целта през зимата, то пролетта и лятото няма да успее да направи това, ще създаде на пчелина роево настроение и ще загуби медосбора.

Автор В. Г. Кашковски

Източник: facebook.com