дом ЗА ПЧЕЛИТЕ КАК ПЧЕЛИТЕ ПРАВЯТ МЕД?

КАК ПЧЕЛИТЕ ПРАВЯТ МЕД?

115
Снимка: pixabay.com

Макар и толкова сладък продукт медът бива консумиран дори и от хората, които се храня здравословно. Той не само, че предава наслада, но и е много полезен дори, когато се приема в огромни количества. Какъв обаче е процесът до направата на този уникален сладък продукт, издават от Honeypedia.info.

За производството на мед, пчелите използват нектара от медоносните растения. Обикновено предпочитат по- близки дестинации, но в някой случаи се отдалечават до 9 километра. В равнините, където няма много обекти служещи за ориентир на пчелите, те предпочитат да летят на по-къси разстояния. Твърди се, че пчелите са най- ефективни в радиус от 1,5 до 2 км Това е и причина кошерите да не са разположени на по- големи разстояния от местата за паша. Установено е, че на разстояние повече от 3 км пчелите носят само 1/3 от събраното количество. Това се дължи на преумора. Малките медоноснички изпитват затруднения и когато летят над големи водни площи или при неблагоприятни атмосферни условия.

Как се случва целия процес?

Пчелата засмуква нектара от избрания цвят, съхранявайки го в своя „меден стомах“. На практика пчелите имат два стомаха. Единия е този, който използват като кошничка, за да пренасят и обработват нектара. Нарича се още „медена гушка“ и в нея могат да съхраняват около 70 мг нектар. Другия е този, който използват за храносмилане. За напълването на медните си гушки пчелите трябва да обиколят между 100 и 1500 цветя.

Обработването на нектара започва още в медната гушка, където се обогатява с ензими. Нектара обикновено съдържа около 60-80% вода. Именно тук идва и основния момент за превръщането на нектара в мед. Това става когато тази част от тази вода започне да се изпарява. Ако това не се случи нектара ще ферментира и ще се развали.

Кооперативна работа в кошера

След като пчелата носеща мед пристигне в кошера тя препредава нектара между 50 млади пчели. Тези все още нелетящи пчели задържат нектара в гушките си за около половин час, като по този начин го обогатяват с много ензими. По този начин те изпаряват влагата от нектара, а когато водното съдържание достигне необходимото количество, което обикновено е 35-40%, пчелите го „повръщат“ обратно в килийките.

Водното съдържание продължава да се изпарява и след като нектара е поставен вече в къщичките с пчелни пити. Това се случва с интензивното пърхане с крилцата на пчелите. при този процес те се разделят на две групи като едната изтласква влажния въздух от кошера, а другата вкарва свеж отвън. Благодарение на всичко това в нектара остават не повече от 20% вода. Когато това се случи и количеството на захарозата от действието на ензимите достигне до 5%, тогава нектарът се е преобразувал в мед. Пчелите запечатват меда в килийките с восъчни капачета.

Процесът до появата на меда трае от 1 до 3 дни като това зависи от водното съдържание на нектара, температурата, влажността на кошера, силата пчелното семейство и количеството доставен нектар.

Твърди се, че една пчела произвежда сред 1/12 част от чаена лъжица мед за целия си живот. Това е основателна причина да не хабим непотребно дори една капка от тази чудотворна храна.

Източник: agrozona.bg