дом ГРАДИНА Как да хванете къртицата с обикновен буркан?

Как да хванете къртицата с обикновен буркан?

4940
Снимка: pixabay.com

С началото на пролетта идват и атаките от къртици в градината. Повечето градинари слагат смъртоносни капани, но всъщност има по-хуманна алтернатива – бурканът, благодарение на който не е необходимо да убивате вредителя.

Собствениците на градини край градски райони знаят, че къртицата може да се окаже истински проблем. Това малко животно непрекъснато разхлабва почвата, разкривайки корените на растенията. Активността на вредителя води до загуба на плодородните свойства на почвата. В същото време обаче къртицата успешно се бори с ларвите на насекоми и други вредители на растенията.

Стъпка 1 – Подгответе буркана

За целта най-добре е да използвате трилитров стъклен буркан. Той е  достатъчно дълбок и къртицата не може да излезе през хлъзгавите стени. Използването на такъв капан ще ви помогне да защитите реколтата си и няма да навредите на животното. Изберете чист буркан, без остатъци от храна или химикали.

Ако нямате буркан под ръка може да използвате и 5-литрово шише.

Стъпка 2 – Изкопайте дупка

Първо трябва да откриете свежа следа от животното, където да поставите капана. Това не е трудно –  просто търсете купчините земя в градината. На плитка дълбочина ще намерите следите. Докато се движи къртицата периодично изтласква почвата навън, оставяйки земни белези.

Когато откриете дирята прокопайте дупка, която трябва да е поне 30 см дълбока.

Стъпка 3 – Монтирайте буркана на правилното място

Поставете буркана във вдлъбнатината, така че гърлото да сочи нагоре. Закрийте гърлото със земя, така че къртицата да не разпознае, че има нещо неестествено.

Ако искате животното да оцелее, поставете няколко червея вътре, за да може да се храни, докато не бъде открито. В същото време те служат и като хранителна примамка. В самият буркан поставете тъмна дреха, плат или по собствен избор – целта е мястото в буркана да бъде напълно затъмнено.

Докато сляпото животно се придвижва под земята, то няма да забележи капана и ще попадне в него. След това повече няма как излезе.

За по-голям ефект може да инсталирате няколко буркана на различни места. В процеса на „ловуване“ не забравяйте да проверявате периодично капаните, ако искате да опазите животното живо. Запомнете, че без вода и храната къртиците умират изключително бързо.

Източник: agrozona.bg