дом ГРАДИНА Как да се справим с мравките в градината завинаги

Как да се справим с мравките в градината завинаги

310
Снимка: pixabay.com

Мравките обичат градината и често изграждат върху нея свои колонии. Проблемът е в това,че големите семейства са изключително лакоми и създават големи главоболия на градинарите. Борбата с мравките често има различна степен на успех и не винаги завършва с окончателна победа за човека. В допълнение, при градинските мравки много често се развъждат листните въшки –  най-опасният и издръжлив вредител.

Борба с мравките – „за“ и „против“

През последните години борбата срещу мравките в градината се е превърнала в истинска война. Производителите и градинските магазини предлагат огромно количество пестициди вредни за всички живи същества, включително и за мравките. Смята се обаче, че тези насекоми имат безценни предимства: на местата, където има мравчено семейство, живеещо в почвата, се съдържа 10 пъти повече фосфор, както и 2 пъти повече калий. И това е в разтворима форма, най-полезната за асимилация от растенията. Мравките също така ядат гъсеници и други вредители в  градината, но, за съжаление, не и листните въшки.

Ето и негативите. Мравките са основните развъдници на листните въшки. Те ги отглеждат просто за удоволствие или понякога за да добиват сладък нектар. Освен това като къртиците, мравките развалят цветните лехи, алпинеумите и тревните площи. Те строят гнезда, разклонени подземни проходи, в които след това проникват инсектициди.

В допълнение всички видове мравки ядат растения и могат да се окачествят като 100% вредители. Затова, ако искате градината Ви да процъфти трябва да се избавите от тях.

Как да изберем лекарство за мравки

По-голямата част от препаратите срещу мравки съдържат две основни съставки: хлорпирифос и диазинон.

Диазинонът  е буквално „удар в сърцето на“ насекомите. Той блокира производството на ензима, отговорен за нервната система на мравките. Те изпадат в конвулсии, които ги  парализират или убиват. Нещо повече, веществото активно се абсорбира от кореновата система на растенията и ги предпазва от вредители в рамките на 2-3 седмици.

Хлорпирифосът влиза в тялото чрез дихателната система на насекомите и отново парализира нервната система. Препаратът е ефективен  срещу вредители и остава в почвата за 1-2 месеца.

 Третирайте и по хуманен начин

Ако не сте привърженик на химикали за борба с мравки, можете да опитате други, по-хуманни методи. По-специално, опитайте следните трикове, мравките са чувствителни към различни миризми. Ето защо може редовно да се разпространяват по убежището им листа от анасон, пушена херинга, дървени стърготини, смесени с пюре от чесън. Или просто напръскайте мравуняка с керосин (но в никакъв случай не го изгаряйте!). Можете също да използвате растително масло, пепел от тютюн, смачкани домати и магданоз, терпентин и въглен.

Ако в градината гледате естрагон и магданоз – знайте, че мравките ги избягват.

Конкретно за градината, за да изплашие мравките, поставете под всеки плоден  храст кърпа, напоена с керосин. В непосредствена близост до насажденията с къпини и френско грозде може да засеете невен – той привлича калинката, която активно се храни с листни въшки.

Както виждате начините за борба с насекомите са много – от Вас зависи кой метод желаете да приложите. Отърваването от тях обаче е наложително, защото те не са полезни насекоми, а могат само да навредят на засажданията и хранителните запаси.

Източник: agrozona.bg