НАЧАЛО СЪВЕТИ Как да се справим с болестите при пчелите

Как да се справим с болестите при пчелите

363

Земеделието и безразборното третиране с пестициди, технологията на отглеждане на пчели, околната среда и климатичните промени, които водят до намаляване на храна от природата, селекцията – това са основните фактори, които действат на здравето на пчелите. Преди дни проф. Калинка Гургулова от Националния ветеринарнарномедицински институт в София запозна пчеларите от Белоградчик с основните болести, които се наблюдават у нас.

„Няколко са актуалните заболявания, които са проблем не само за България, но и за Европа, и за целия свят. Съгласно международното бюро по епизоотиите, което е част от Световната организация за здравеопазване на животните, има заболявания, които задължително трябва да се обявяват- заради възможността от съседна страна да се пренесе заболяване, което не се среща в България“
, посочи проф. Гургулова.

По думите й, появяват се все повече нови болести, които пчеларите трябва да разпознават, в същото време има болести, особено опасни в целия свят, които се пренасят механично. Нозематоза и вароатоза са болестите, които притесняват българските пчелари, а за борба срещу тях е необходима стриктна хигиена.

Появата на акарът „вароа“ който причинява вароатоза при пчелите, датира от 60-те години на миналия век, когаято прониква в Япония и страните от бившия Съветски съюз; 60-70-те навлиза в Източна Европа, в България е обявен през 1971 година, но е наблюдаван в Опитна станция по пчеларство още през 1968 година. Доста по-късно, през 2007 година е установен по пчелите на Хавайските острови. Акарът атакува и пилото, и възрастните пчели, за борбата с него, от особена важност е добрата хигиена.

За да се справят с паразитите и вирусите, пчеларите трябва да третират. Борбата срещу вирусите и акарите при пчелите е целогодишна, с химически препарати се третира през пролетта и есента, а през лятото мерките са механично-биологични. Няма безвредни препарати, затова и строго трябва да се спазват указанията в листовките и карентните срокове, за да се запази чист меда.

„За жалост, няма такъв препарат, който е панацея, затова грижовността на пчеларите е от собено значение за доброто състояние на пчелното семейство“– каза проф. Гургулова.

Кои са болестите по пчелите, причинени от вируси, как се определя степента на опаразитеност и още съвети за доброто здраве на пчелите- чуйте в звуковия файл.

Източник: БНР