дом ГРАДИНА Как да режете розите, за да цъфтят обилно: 10 проверени правила

Как да режете розите, за да цъфтят обилно: 10 проверени правила

150
Снимка: pixabay.com

Цъфтежът на розите в градината е едно от големите събития на всеки двор. За да цъфтят избраните от вас храсти действително пищно, трябва да осигурите внимание на растенията. Вижте кои са десетте правила, които ще ви гарантират правилни грижи и безспирен цъфтеж.

  1. Планирайте насажденията преди да купите разсада. Розите са претенциозни към мястото си растения, затова трябва да им осигурите подходящо място, което предварително сте планирали. Трябва да подготвите почвата, да осигурите опора, ако сортовете ще бъдат катерливи, да предвидите място за разрастване и т.н.
  2. Изучете характеристиките на сорта преди да го купите. Набавете си нужната информация за избраното от вас растение предварително. Съобразете се с възможностите ви за поливане, подхранване, резитба, почва. За лехата избирайте невисоки сортове, които цъфтят повторно, за вертикално озеленяване – катерливи рози. Пред дома можете да сложите едроцветни, а за алпинеума – миниатюрни. Обръщайте внимание на характеристиките на сортовете, дали са устойчиви на заболявания и какви са допълнителните им изисквания.
  3. Подгответе мястото на засаждане предварително. Розите искат добро подхранване, затова почвата трябва да е предварително подготвена за тях. преди прекопаване внесете 6-8 кг на квадратен метър угнил оборски тор, след това обработете. Изкопайте нужните ямки с ширина 60/70 см. Оставете разстояние между храстите около 50 см, ако сортовете са дребни, а за растения със силен растеж – 1, 1,5 м.
  4. Садете розите правилно. Ако купите роза с открита коренова система, трябва своевременно да я засадите, като преди това подновите отрезите. Добрите корени са с дължина около 20 см, компактни. Най-добре е да садите розите в прохладен ден, без вятър. Оставете кореновата шийка на дълбочина не повече от 5 см в почвата, а ако сортът е плетист – до 10 см.
  5. Правете резитбата навреме. За да ви радват розите с обилен цъфтеж, нужна им е ежегодна резитба. Ако не правите резитба, ще се развали цъфтежът. През пролетта на храста се премахват всички загинали клонки. Поразените от болести пръчки се съкращават до здрава дървесина. Изрязват се клонките, които сгъстяват храста. С подмладяваща резитба пък ще предизвикате цъфтеж. Прави се на клонки, които са по-стари от 4 години. През пролетта или след цъфтежа те се изрязват, като се оставят 3-4 пъпки за образуване на заместващи филизи. Освен основната резитба има и прийоми за различните групи рози. Чайнохибридните трябва да се режат след всеки цъфтеж – след първата вълна – под прецъфтелия цвят над първа или втора пъпка, а след втората вълна – над първа пъпка. Флорибунда трябва да се режат на 4-6 пъпки, като напълно се премахват клонките над 2 години. Полиантовите рози се режат на 4-5 пъпки, а рамблерите се почистват от повредените клонки, като се съкращават върховете на силнорастящите клонки.
  6. Прилагайте лятна резитба. Лятната резитба подпомага цъфтежа. Именно резитбата, а не кършенето на цветове и съцветия. Тя се прави при завършване на цъфтежа. След всяка резитба трябва да торите с минерални торове или да шербетувате, като вливате под всяко растение по 1-1,5 кофи разтвор. Лятната резитба на розите, ускорявайки формирането на нови цъфтящи фирими, способства цъфтежа през цялото лято. И може да провокира в зависимост от сорта и климатичните особености, до 4 вълни на цъфтеж. Изключение правят дребноцветните плетисти рози Рамблер, при които на новите филизи цъфтежът ще е само през бъдещата година. Но и те се подрязват веднага след цъфтежа.
  7. Следете за издънки. Ако сте махнали издънките през пролетта, не означава, че няма пак да се появят. През лятото храстите трябва постоянно да се оглеждат за издънки и те да се изрязват до основата. Ако не направите това, те могат да задушат облагороденото растение. Не трябва да изрязвате на нивото на почвата издънката, а леко да откопаете и да махнете издънката от кореновата шийка.
  8. Навреме подхранвайте розите. Розите обичат да бъдат торени, но правилно. Първото торене се прави в ранна пролет. При разрохкването на почвата на дълбочина 15-20 см трябва да внесете 15 г амониева селитра и калиева сол, 30 г суперфосфат и до 5 кг угнил оборски тор на 1 квадратен метър. Ако растенията са млади, използвайте само органични торове. През сезона се правят още 3-4 внасяния на тор: в периода на бутонизация и след края на всяка вълна на цъфтеж. Тук е най-добре да използвате течни торове. Вземете 1/3 кофа угнил оборски тор, малко растителна пепел, разбъркайте и оставете да ферментира на слънце. След 10 дни полученият разтвор можете да разредите с 10 части вода и да използвате.
  9. Следете за поливките. Розите обичат редовни поливки, особено в периода на силен растеж, формиране на пъпките и след лятната резитба. При това честотата зависи от климата. Това може да бъде на всеки 10-12 дни, а в горещото време и на 5-8 дни, ако необходимо. Осигурите по 1 кофа на средноголямо растение и до 4-5 кофи на силните храсти.
  10. Помогнете на розите през зимата. Дойдат ли първите студове, премахнете прецъфтелите цветове от храстите, листата, както и лакомниците. Опръскайте със син камък, като използвате за разтвора 30 г син камък, 300 г сапун на 10 литра вода. След това приберете клонките на плетистите рози и ги загребете. Ако не практикувате загребване, то можете да увиете храстите с дебела хартия.

Източник: agrozona.bg