дом НОВИНИ Как да разпознаем качествения мед?

Как да разпознаем качествения мед?

519

Ако посред зима някой търговец иска да ви продаде течен мед с гаранцията, че той е истински – не му вярвайте. Изключение могат да правят само медът от елда и акация, които не се кристализират.

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това задължително се кристализира. Разбира се захаросаният мед не е по-лош от течния, а е и гаранция за качествен и истински продукт.

Още повече, е че той винаги може да се разтопи на водна баня. Основно правило е температурата на водата да не превишава 40 градуса, за да не се убият полезните вещества.

Когато купувате мед задължително гледайте той да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата.

Ако се стича твърде бързо, това означава, че съдържа твърде много примеси, влага и има шанс не след дълго да се вкисне, макар че истинският мед по принцип няма срок на годност.

Натуралният мед се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини. Елдовият мед е добър при анемия. Пчелният продукт от липа е верен помощник при настинка и грип.

Медът от планински кестен нормализира работата на пикочните органи, а млечката – на дихателната система. Медът от дяволска уста успокоява. Употребата на само една лъжичка от него може да подобри драстично съня. Медът се счита за алергенен продукт, но елексирът от бяла акация причинява най-рядко алергии.

Ако медът, който сте купили има привкус на горена захар, това значи, че не само е лишен от полезните си свойства, но е и вреден за здравето. Под въздействието на високите температури в него се образуват канцерогенни вещества.

Лесна проверка на качествата на истинския мед може да се направи с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени – навярно в него е добавена креда.

Източник: gotvach.bg