дом НОВИНИ КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ КАЧЕСТВЕНИЯ МЕД?

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ КАЧЕСТВЕНИЯ МЕД?

158
Снимка: pixabay.com

Някои хора се съмняват в качеството на меда, когато е кристализирал. Трябва да се знае, че кристализацията на меда е естествен физически процес и зависи от състава на меда и условията на съхраняването му.

Пчелният мед е преситен разтвор на глюкоза и постепенно преминава в равновесно състояние чрез кристализирането на излишната глюкоза. Колкото повече фруктоза съдържа медът, толкова по-бавно кристализира.

Хубаво е да знаете, че акациевият мед като цяло не кристализира или преминава през този процес изключително бавно – до две години, защото процентът на фруктозата в него е висок, докато медът от рапица, слънчоглед, памук и други видове, в които преобладава глюкозата, кристализират бързо. Ако обаче такъв мед не кристализира до една година, значи е бил предварително загряван.

Оптималната температура за кристализиране на меда е между 10 и 20 С, а над 20 С и под 0 С кристализацията се забавя.

Ако медът се съхранява правилно, срокът за запазването му е неограничен, а гаранционният срок е 12 месеца.

Неминуемо възниква и въпросът – кой мед съдържа повече вода – течният или захаросаният? Многобройни изследвания установяват, че няма съществена разлика в количеството на водата. Хората обаче предпочитат повече течния мед, защото е по-лесен за употреба.

На пазара у нас понякога се появява така нареченият захарен мед. Той се получава, когато пчелите редовно се подхранват със захарен сироп. Захарният мед се различава съществено от нектарния и мановия по химичен състав. Той не съдържа минерални вещества и аминокиселини, които са едни от най-ценните съставки на меда, в него липсват и органични киселини. Захарният мед не притежава и приятния аромат и вкус на нектарния мед.

ветът на качественият нектарен мед е жълт, тъмножълт, кафяв, а мановия – обикновено тъмен. Докато изкуствено захаросаният мед е светъл, цветът му е подобен на този на акациева, заради това често се бъркат.

ой мед е по-качествен – този от пазара или от големите търговски магазини? Или от питите? Смята се, че медът, закупен от магазините, е по-качествен, тъй като все пак подлежи на определен контрол. Ако решите да се доверите на частни производители гледайте медът, който взимате, да е тъмен.

Медът от питите е по-пресен, по-качествен, по-лековит, ако не е захарен.

Медът се фалшифицира с декстрин, царевично брашно, желатин, вода и т.н.

Източник: ezine.bg