дом НОВИНИ КАК ДА ПРОВЕРИМ КАЧЕСТВОТО НА МЕДА

КАК ДА ПРОВЕРИМ КАЧЕСТВОТО НА МЕДА

757
Снимка: pixabay.com

Преди да закупим мед и особено в случаите, при които ще го използваме за лечение, трябва да сме напълно сигурни, че продукта, който ще вземем е натурален, качествен, чист от примеси и е съхраняван правилно и внимателно. Както вече споменахме най-добрият вариант си остава да купувате мед само от близък пчелар, на когото можете да се доверите, за когото знаете какви методи практикува при отглеждане на пчелите и който може да ви гарантира качеството на продукта си.

За повече информация за правилното съхранение на меда прочетете темата „Съхранение на меда“.

Ето няколко лесни метода, които може да използвате за да проверите дали медът, който ви предлагат е истински:

1. Захаросаният мед до някъде е гарант за качество, но и той може да е съхранявн неправилно – на високи температури и на слънчева светлина. Необходимо е да използвате и друг метод за проверка.
2. Когато обърнете буркана с мед, въздуха между меда и капачката трябва да образува голям въздушен балон, който да се предвижи нагоре, а не медът да се изсипе все едно е вода.
3. Истинският пчелен мед има по-голяма плътност – 1 литър е равен на около 1,4 кг. Това означава, че когато купувате мед, можете да сметнете дали обема на буркана, който взимате, отговаря на количеството мед. Ориентировъчно, стандартен буркан с истински мед от 720 мл. тежи около 1 кг., а такъв от 580 мл – около 750-800 гр., по-малко количество в този буркана означава, че той най-вероятно е разреден.
4. Разредете меда с вода и няколко капки йод. Ако сместа посинее, значи меда е смесен с нишесте.
5. Ако добавите към меда малко оцет и се получи пяна, значи в меда е добавена креда.
6. Най-сигурният начин е да използвате не добре подострен черен химически молив (целта е моливът да може да остави дебела черта по хартията) и лист груба хартия. Тя в никакъв случай не трябва да е гланцирана, важнното е хартията лесно да попива вода. Не се съгласявайте и да драснете по восъчна хартия, която може да ви предложат продавачите, защото дори при разреден със захарен сироп мед, линият дълго няма да стане виолетова. Потопете за около 15–20 секунди молива в капка мед и после прокарайте по листа дебела черта. В продължение на 5–10 секунди наблюдавайте каква следа ще остане. Ако ви предлагат истински качествен мед, то линията ще остане ясна и черна (каквато би останала само от молива). Ако има добавен някакъв вид захарен сироп, ще забележите как линията първо придобива виолетово-мастилен цвят, а после и ще се разлее в по-широка лента.

Още няколко съвета, които да имате предвид преди да си закупите мед:

Не купувайте мед с недоказан произход;
Не купувайте вносен мед;
Не купувайте мед, който е излаган на пряка слънчева светлина или който се намира в топло и задушно помещение;
Купувайте само от познат пчелар;
Купувайте мед от едно и също място;
Поинтересувайте се, от къде вашите познати купуват мед;
Бурканът, който ви предлагат, трябва да е плътно затворен;
Течният мед в магазините в повечето случаи е менте или най-малкото е топлинно обработван и съхраняван неправилно;
Четете, образовайте се, събирайте и обменяйте информация с близки и приятели.

Източник: истинскимед.com