дом ГРАДИНА Как да използваме дървесна пепел в градината: 4 бързи ползи

Как да използваме дървесна пепел в градината: 4 бързи ползи

479
Снимка: pixabay.com

Вижте и кога не трябва да я добавяте в разтвори и в почвата

Ако използвате камина или печка на дърва, тогава е по-добре да не изхвърляте дървесната пепел, а да я използвате за подобряване на почвата. Има много начини за използване на пепелта в градината. Дървесната пепел е пълна с хранителни вещества, от които се нуждаят растенията, така че е чудесна за градината. Важно е обаче да знаете къде да го използвате и в какви случаи е по-добре да го откажете.

Коя пепел е по-добра
Пепелта от твърда дървесина като дъб, клен, ясен, орех, ябълка и череша е най-подходяща за градината. Такава пепел съдържа повече хранителни вещества от пепелта от иглолистна дървесина. Ако вашата пепел се произвежда основно чрез изгаряне на борова дървесина, тогава тя ще има по-малко хранителни вещества и минерали.
Що се отнася до пепелта, останала след барбекюто, тя също може да се използва. Но пепелта, която е от други видове гориво, включително брикети, е най-добре да се изхвърли.
Забранено е да се използва в градината пепел, получена от дървета, отглеждани в близост до промишлени съоръжения, в почви, които могат да бъдат замърсени с токсини или тежки метали. Освен това не може да се използва пепелта, образувана от изгарянето на обработена дървесина (обработена с лак, масло, когато включва части от пластмаса или отломки). Това може да навреди на вашата почва и растения.
Важно: Хранителните вещества в дървесната пепел са разтворими, по време на съхранение пепелта трябва да се пази от дъжд, за да не се измие. Използвайте контейнер с плътно прилепващ капак, за да поддържате дървесната пепел суха, докато не я използвате.

Пепел за промяна на реакцията на почвата
При изгаряне на дървесина се образува голямо количество карбонати. Карбонатите реагират с киселината в почвата и я неутрализират. По този начин може да се постигне повишаване на pH на почвата, което да намали киселинността на субстрата.
Повечето зеленчуци се нуждаят от pH между 6,5 и 7,0. Ако pH на почвата ви е твърде ниско (под 6,5), наличието на магнезий и калций се намалява. В такава ситуация може да се използва пепел за повишаване на pH.
Дървесната пепел е разтворима във вода и следователно може да промени pH на почвата доста бързо и много по-бързо от вар. Въпреки това, дървесната пепел е приблизително наполовина по-ефективна при неутрализиране на киселината от вар. За намаляване на киселинността на субстрата ще трябва да добавите около два пъти повече пепел, отколкото се препоръчва за варовик. По правило на квадратен метър се разпръсква 0,7-1,5 кг пепел. Имайте предвид, че тежките глинести почви могат да задържат повече пепел от пясъчните.

Пепел за подхранване
Какви са потенциалните ползи от използването на дървесна пепел? Съдържа хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за растежа на растенията. Калцият е най-често срещаният елемент в дървесната пепел и може да съставлява 20% от пепелта. Калият е друг често срещан компонент на дървесната пепел и подобрява цъфтежа и плододаването, концентрацията му е до 5%. Магнезий, фосфор и сяра също се срещат често в дървесната пепел в концентрации до 2%. И накрая, дървесната пепел може да съдържа следи от желязо, алуминий, манган, цинк, бор и други хранителни вещества за растенията.
Дървесната пепел може да бъде особено полезна в зеленчукови градини, където киселинността е по-висока. Различните видове зеле, като бяло зеле и брюкселско зеле, се справят най-добре в по-алкална почва.
Пепелта е полезна за много растения и храсти, но някои са особено пристрастни към нея. Това са предимно аспержи, домати, кръстоцветни, включително карфиол, броколи и брюкселско зеле, билки. Може да се ползва като се разсипе из лехите.
Пепелта може да се използва и за приготвяне на течен тор за растения. За един килограм пепел се вземат 3 кофи вода. Оставете сместа да кисне четири или пет дни, след това прецедете пепелта и я използвайте за напояване на зеленчуци и храсти.

Пепел в компоста
Тъй като дървесната пепел е алкална, тя може да помогне за намаляване на киселинността на компостната купчина. Добавете я на тънки слоеве към компостната купчина, като слагате слоеве на всеки 15 см.

Пепел срещу вредители
Дървесната пепел е полезна и за борба с вредителите. За да прогоните листоядните насекоми като различни гъсеници и бръмбари, 1 чаша дървесна пепел и 1 чаша гасена вар се смесват с 10 литра вода. Напръскайте с тази течност залазените зелени части. За пълзящи вредители поставете пръстен от дървесна пепел около заразените или уязвими растения. Солта в дървесната пепел ще убие досадни вредители като охлюви, охлюви и някои безгръбначни с меко тяло. Можете да изплашите мравките, като поръсите мравуняците със смес от сол и дървесна пепел. Ако пепелта се намокри, ще трябва да подновите слоя, тъй като водата извлича солта, което намалява ефекта.

Кога не трябва да се добавя дървесна пепел
Не добавяйте пепел, ако почвата ви е алкална (pH над 7,0). Добавяйки пепел към алкалната почва, ще навредите на растенията си и дори ще ги убиете. Много растения не могат да абсорбират хранителни вещества, ако pH на почвата стане твърде високо. Например, дърветата ще развият хлороза, някои зеленчуци също могат да пострадат.
Не внасяйте дървесна пепел около растения, които обичат кисела реакция на почвата, като боровинки, рододендрони, азалии, червени кленове, дъбове и други.
В някои случаи повишаването на pH поради използването на дървесна пепел може да допринесе за появата на определени заболявания. Например, картофите, отглеждани при по-високо pH, са по-податливи на струпясване.
Ако почвата ви вече е в оптималния диапазон на pH (6,0 до 7,0), тогава няма много смисъл да използвате пепел като деоксидант.
Пепелта не трябва да се използва заедно с азотни торове, както и оборски тор или пък шербет от треви, тъй като пепелта няма да позволи на растенията да абсорбират азота. Също така пепелта не се смесва с фосфатни торове, тъй като пречи на усвояването на фосфатите.

Източник: agrozona.bg