дом НОВИНИ КАКВО Е МАНОВ МЕД?

КАКВО Е МАНОВ МЕД?

497
Снимка: pixabay.com

Лечебните свойства на мановия мед са познати още от древността.

Той намира приложение при лечението на много здравословни проблеми – от грип и настинка, до чернодробни заболявания. Съдържанието на минерали, незаменими аминокиселини и витамини му придава силен антибактериален ефект и свойството да укрепва имунната система. Освен това има отхрачващи и слабителни качества, помага при гастрит и язва. Препоръчват се и при бъбречни и жлъчни заболявания.

Мановият мед е доказано средство за лечение на паротит и морбили. Прилага се при лечението на кожни проблеми като екземи и изгаряния. Има положително действие и при проблеми със съня, като се взима по една чаена лъжичка преди лягане.
Как се добива манов мед

Пчелите го събират от маната по листата на дъба и липата. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на дърветата. Те се хранят с една част от сока, които изтича, а останалата част се отделя по листата като лепкава течност. Когато около пчелите няма достатъчно нектарни растения, те произвеждат мед от тази мана.

На цвят мановият мед е тъмнозелен до черен. Почти не се захаросва.

Качественият манов мед има високото процентно съдържание на аминокиселини – аргинини, глицини, хистидини, лизини, метионини, а също и аспарагинова и глутаминова киселина.

По вкус малко се отличава от нектарния мед. Мановият мед е тръпчив и много леко горчив.

Поради високата си хигроскопичност бързо поглъща влагата от околната среда и бързо прокисва.

Заради високото си минерално съдържания мановият мед има не само по-висока хранителна стойност, но и по-висока цена от нектарния мед.

Най-големи количества мана се отделят от дъба. Тя представлява светла и прозрачна течност, която в течение на времето придобива тъмен цвят. За меда от маната на дъб е известно, че съдържа много полезни вещества и е най-ценен заради лечебните си свойства.

За добиване на манов мед е необходимо наличието на силно опаразитени с листни въшки широколистни дървета. От мястото, където тези пзразити правят пробив за мана, тя дълго след това отделя от там. Насекомите връщат обратно по листата приетата течност, като преди това я обогатяват с ензими. Пчелите събират обогатената с ензими мана, обработват я и произвеждат мед.
Странични ефекти от манов мед

Препоръчваното дневно количество манов мед е 15-20 грама. Основната вреда от консумацията му е свързана с алергия към пчелните продукти.

В големи дози е токсичен не само за пчелите (при тях медът причинява токсичност и смърт независимо от количеството), но и за хората.

Мановият мед се отличава с високо съдържание на калории, за които е специфично бързото разграждане и трансформация в хормон, насърчаващ изгаряне на складираните мазнини. В 100 грама от пчелния продукт се съдържат общо 323 ккл.

Извличането на манов мед е трудно и продължително. Той е гъст и бавно се точи на тънка струя през центрофугата.

На пазара може да се открие качествен манов мед, а на изложенията на пчелни продукти можете не само да си купите манов мед, но и да го опитате предварително.

Някои от големите производители на манов мед изкупуват продукцията на местните производители и я влагат в производството след изследвания за чистотата и качеството на продукта.

Източник: gotvach.bg