дом НОВИНИ КАКВО ДА НАПРАВИМ ПРИ УЖИЛВАНЕ ОТ ПЧЕЛА ИЛИ ОСА

КАКВО ДА НАПРАВИМ ПРИ УЖИЛВАНЕ ОТ ПЧЕЛА ИЛИ ОСА

896
Снимка: pixabay.com

Ужилването от пчели и оси е често срещано през пролетта и лятото. То е изключително опасно, защото в някои случаи може да предизвика тежка алергична реакция. Сред симптомите за ужилване са парене, сърбеж, болка, зачервяване и други.

Болката обикновено отшумява за няколко часа, но подутината и зачервяването могат да се задържат за няколко дни. Затова ние сме ви подготвили няколко съвета как най-бързо да се отървете от тях с помощта на домашни средства.

Първото нещо, което трябва да направите при ужилване от пчела или оса, е да премахнете жилото им. За целта можете да използвате най-различни предмети – нож, пинцета, игла или дори ноктите си. След като сте напълно сигурни, че сте извадили жилото, измийте мястото със сапун и вода.

За да облекчите болката и да премахнете по-бързо зачервяването и подутината, може да приложите някои от следните методи.

Скилидка чесън

Използването на чесън в случай на ужилване е най-разпространеният метод. Вземете скилидка чесън и я разрежете на две. След това използвайте едната половина, за да натъркате ужиленото място. За по-бърз ефект след 30 минути повторете действието с другата половина.

Босилек;невен

Стрийте листа от босилек/невен, за да отделите натуралните им масла, и намажете ужиленото място.

Тютюн

Разкъсайте една цигара и навлажнете тютюна. Навлажнения тютюн поставете на зачервеното място и го превържете, без да стягате много силно.
Студен компрес

Един от изпитаните методи в случаи на ужилване е използването на студен компрес.

Лимони

Отрежете парче лимон и натъркайте ужиленото място с него. За по-добър ефект напоете памук или някакъв тампон с лимонов сок и задръжте 10-15 минути върху зачервеното място.

Лед

Поставете купче лед върху ужиленото място за около 20 минути. Препоръчително е да увиете кубчето в някакъв плат, за да избегнете увреждане на мястото.

Паста за зъби

Пастата за зъби е алтернатива на леда. Нанесете малко количество от пастата върху мястото на ужиленото и изчакайте 5-20 минути. След това я отмийте.

Тези домашни средства при ужилване могат да бъдат използвани от хора, които не са алергични към пчели или оси. Ако сте алергичен или забележите някой от следните симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

Симптоми на алергия към пчели или оси:

– подуване на езика;

– замайване;

– гадене;

– значително нарастване на отока;

– поява на обрив;

– затруднено дишане или промяна в дишането.

Източник: Simptomi.bg