дом ЗА ПЧЕЛИТЕ Истинската причина за смъртта на моите пчелни семейства!

Истинската причина за смъртта на моите пчелни семейства!

699
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Като всеки уважаващ себе си пчелар, пчелар с достатъчно професионални знания и опит, така и аз винаги съм вярвал, че моите пчели няма да бъдат засегнати от Nosema Ceranae. Да, това би било отлично постижение, не само за мен, но и за всеки друг пчелар.

Но за съжаление тази моя увереност бе нарушена преди няколко години, когато моите пчелини на свой ред бяха заразени с Nosema Ceranae. Но, ето как се случи това.

Още през първите хубави и топли дни на февруари аз посетих моя пчелин и забелязах, че всичките ми пчелни семейства бяха добре развити. Само 15 дни по-късно те бяха изчезнали.

На следващата година аз наблюдавах същото явление. В експерименталния ми пчелин, който наброява около 180 кошера, 12 от тях намерих празни. Този факт изключително много ме учуди и остро засегна пчеларската ми гордост. Не можех да приема за нормална, естествена гибелта на 12 пчелни семейства, още повече, че в кошерите имаше достатъчно пчелен прашец и мед. Трябва изрично да отбележа, че тези запаси бяха събрани от самите тези пчелни семейства.

Тъй като бях не само изненадан, а направо шокиран от този факт, въобще и не помислих да затворя веднага „мъртвите кошери”. И така докато преглеждах другите пчелни семейства „мъртвите кошери” бяха подложени на масирани кражби от другите пчели. Тези кражби продължиха кратко, защото аз затворих плътно празните кошери.

Бях зает с други ангажименти, поради което следващото посещение в пчелина направих десетина дни по-късно. На пчелина видях страшна картина. Пчелите от всичките ми останали около 165 кошера бяха изчезнали, сякаш се бяха изпарили. В празните кошери намерих около 2-3 шепи мъртви пчели паднали на дъното.

Инспектирането на празните кошери, както и извършения анализ от лицензирана лаборатория категорично отхвърлиха наличието както на американски, така и на европейски гнилец.

Причината за това масово бягство на пчелите трябваше да търсим другаде. Пестицидите? Но те не можеха да бъдат причина, защото повече от половината от кошерите ми са разположени в планински район. В диаметър 5 км около кошерите не се отглеждат земеделски култури, които да се обработват с пестициди или други препарати и химикали за растителна защита. Именно, с цел да избегна вредното, понякога смъртоносно въздействие върху пчелите, аз съм разположил около 95 кошера в този планински район. В близост до пчелина аз съм засадил и отглеждам само царевица. Тези посеви никога не са били обработвани с каквито и да са препарати. Но при вземане на проби от тази царевица и тяхното изследване се оказа, че семената, които съм ползвал за посев са били заразени. В резултат на това царевицата, която пониква също е заразена. Пчелите, които събират усилено прашец от тази заразена царевица също се заразяват. В следствие на тази зараза се намалява силата на имунната им система и те лесно стават жертва на Nosema Ceranae. Тяхната слабост позволява Nosema Ceranae да се разпространява много бързо и да заразява всички пчелни семейства.

Тъй като съм засадил същите заразени семена (без да знам) и около другия ми пчелин – резултатът е същия. Това използване на заразени семена е голям проблем. Този проблем е с мултифициращ, отрицателен ефект върху пчелите, чийто резултат е масовата гибел на пчелите.

Никога нямаше да разбера истинската причина за смъртта на моите пчелни семейства, ако не бях изпратил семената, използвани за посев, както и поникналата царевица за изследване в лицензирана лаборатория. От този трагичен за моите пчели случай, винаги преди да използвам семена за посев ги изпращам за анализ.

Материалът е изпратен специално за читателите на „Пчеларски вестник”  от Bernard NIKOLLET – Франция

Превод от френски: Стоян ВЕЛИЧКОВ