дом ГРАДИНА Искате да запазите сорта? Ето как да съберете и съхраните семена

Искате да запазите сорта? Ето как да съберете и съхраните семена

281
Снимка: pixabay.com

Всяка група растения има свои особености на прибиране

Искате ли да съберете семена от собствените си култури в градината, то трябва да знаете, че те могат да се събират, едва когато узреят. Първи се събират семената от билки и цветя. Как да познаете дали са узрели? Когато разтърсите шушулката и чуете нещо да дрънчи в нея, това означава, че семената са узрели. Семената се събират следобед, защото сутринта може още да има роса по тях и да се овлажнят. Можете да разтърсите семената над кофа или хартия, а ако шушулките се отварят трудно, ги разтрийте в ръцете си. След това – издухайте го през сито или на вятъра, като го пресипвате от един съд в друг. След това го оставете за два дни на сухо място, така че всичко живо да излезе от семената.

За да съберете семена от зеленчуци с пулп, като домати, патладжани, краставици, трябва да предприемете по-различна техника. Когато събирате семена от домати, изберете най-продуктивния храст, вземете първия плод от него, тъй като растението прехвърля по-голямата част от ресурсите си към него. Извадете семената в съд, залейте ги с вода за 2-3 дни, за да ферментират, след това отново ги залейте с вода и изчакайте семената да паднат на дъното на съда. След това ги накиснете в слаб разтвор на калиев перманганат за 15 минути. Мине ли това време, изсипете семената на хартиена салфетка, докато изсъхнат.

Семена от кореноплодни култури – ряпа, моркови, цвекло, се получават по трети начин. Тук трябва да изберете най-добрия екземпляр и да го поставите в мазето през есента. Една глава зеле например се нарязва заедно с корените и се поставя в мокър пясък или просто се закача в мазето. През зимата трябва да се уверите, че няма гниене. Ако се появи, изрежете го. През пролетта тази кореноплодна култура се засажда и през първата половина на лятото развива цветове и чак тогава можете да съберете семена от нея, подобно на тези от първата група растения.

Най-добре е семената, които сте събрали, да се съхраняват при температура 5-10°C. Те трябва да дишат, така че не можете да ги вакуумирате. Семената се съхраняват най-добре в стъклени буркани или торбички. Струва си да се помни, че всяка култура има свой собствен срок на кълняемост. Краставиците, пъпешите, дините са могат да се съхраняват до 6 години, целината и морковите – само 1-2 години, доматите – 4 години.

Източник: agrozona.bg