дом НОВИНИ Изумително: Пчелите също спазват дистанция, за да се предпазят

Изумително: Пчелите също спазват дистанция, за да се предпазят

1010

Оказва се, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да защитят кошера си, когато колонията е застрашена от паразити или болести, предава БНР. Проучването на учени от Университета в Сасари демонстрира как пчелите реагират на заразяване от вреден акар, като променят взаимодействията си – точно както правят хората по време на пандемията COVID-19.

Установено е, че пчелите увеличават разстоянието между младите в най-вътрешната част на колонията и по-старите, които заемат най-външното отделение.

„Пчелите са социални животни, тъй като се възползват от разделянето на отговорностите и взаимодействията. Така пчелите изглежда са еволюирали, за да могат да предпазят по-младите семейства“, каза съавторът на изследването д-р Алесандро Чини.

Основният автор на изследването – д-р Мишелина Пушеду от Университета в Сасари, обяснява, че наблюдаваното увеличение на социалното дистанциране между двете групи пчели в рамките на една и съща колония, заплашена от паразити или болест, представлява нов и в известен смисъл изненадващ аспект на това как пчелите са еволюирали, за да се борят с патогени и паразити.

Източник: marica.bg