дом НОВИНИ Изкупните цени на меда се сринаха

Изкупните цени на меда се сринаха

598
Пчеларите се опитват сами да продават продукцията си, за да не я подаряват

Изкупната цена на меда падна и това принуждава много от пчеларите да спрат да продават своята продукция на едро. Повечето от тях са намерили решение, като сами са започнали да предлагат стоката си директно на клиентите.

От 2018-а насам изкупната цена на едро е паднала до 3,80-4 лв. Това са твърде ниски за големите усилия, които пчеларството изисква, коментира Петър Ванчев. До по-миналата година цените на едро бяха 5 лв., което устройвало повечето фермери. След драстичното намаление на цената повечето тях са взели нещата във свои ръце и предлагат стоката си на собствени сергии или се опитват да намерят връзка с чуждестранни клиенти. Като цяло процедурата с износа в чужбина е много тромава, изискват се много документи и е трудно да се намеря фирми, коментират от бранша. Цената на едро при евентуална сделка е 3 евро.

3 тона мед извадил м.г. Ванчев. Реализацията на продукцията обаче е основен проблем в бранша. В национален мащаб продукцията е варирала през години от 10-11 000, а миналата година тя е била 12 000 тона.

Фермерът има 100 кошера в с. Елена и от две години не е продавал на едро. Когато преди 27 години превръща хобито си в професия, те били 180.

С годините поддръжката на толкова много кошери обаче става все по-трудоемка задача. Въпросът с финансирането в бранша също стои на дневен ред.

Миналата година по програмата deminimis на Държавен фонд “Земеделие“ са били отпускани по 4 лв. на кошер на одобрените фермери. Това е крайно недостатъчно, споделя пчеларят.

През 2018-а също се отпускаха средства по програмата ”Млад фермер” . Бенефициентите са получавали по 15 000 евро за 5 години. Помощта обаче е само за новостартиралите.

От няколко дни пчеларите имат ново сдружение в Хасково. Целта му е да се защитават интересите на бранша пред изкупвачите и институциите.

Браншът очаква добра реколта

Благоприятна се оказала миналата 2018 година за пчеларите на територията на община Хасково. Очаква се и тази да е такава.

Миналогодишната първа реколта на мед била основно от рапица. Засажда се все повече от тази култура. Тенденцията е от преди 3-4 години, а причината е, че има добър износ за Турция.

Медът от рапица е добър, но много бързо се кристализира. Процесът става до две седмици, обяснява Ванчев. Другият добив основно бил от ливадната паша. Миналата година имало доста дъждове, което се отразило на реколтата.

Производителите от района извадили и манов мед, който е много богат на микроелементи, както и слънчогледов.

Големият проблем пред пчелините обаче е пръскането с препарати. Миналата година пчеларите в Елена се разбрали с кметството и третирането на земеделските площи било извършено през нощта.

Пръскането през деня е много опасно, защото води до отравяне. В Плевенско и Толбухинско измрели цели пчелини.

В препаратите, които се използват, не трябва да съдържат никотин, за да бъдат безвредни за пчелите.

Източник: marica.bg