дом НОВИНИ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?

112
Снимка: pixabay.com

На един литър вода за поене на пчелите може да се добави максимално 6-8 гр. сол. Препоръчва се на 10 литра вода да се добавя 50 гр. сол. По-концентрирани разтвори може да предизвикат отравяне на пчелите.

Когато загуби майката си пчелното семейство „плаче“. Звукът, който пчелите издават най-добре се чува привечер или в дните, когато не летят.

Обединяването на две слаби пчелни семейства не е целесъобразно, тъй като може да се получи отново слабо семейство. По-добре е слабото семейство да се присъедини към по-силно.

Пчелите търтовки също излитат от кошера за паша и донасят нектар, но в много по-малко количество от нормалните пчели. Установено е, че ако едно нормално семейство е произвело 20 кг. мед с 50-60% пчели търтовки ще произведе само 7 кг.

През периода на паша пчелите запечатват меда с капачета от восък собствено производство.След пашата те използват восък от запасите в кошера. Това може да се установи по цвета на капачетата. От прясно произведен восък те са бели, а от събран в кошера – кафеникави.

Восъчните основи, престояли в склада няколко месеца са по-здрави и върху тях пчелите изграждат килийки с по-правилна форма. Затова в кошера трябва да се поставят по-стари (отлежали) восъчни основи. За да се отстрани сивкавият налеп по тях, преди внасянето им в гнездото, те се оставят няколко часа на топло място или 10-15 минути на слънце.

Пчелите от питите с мед може да се изтръскват с ръце. Пчелите от питите с пило трябва да се отстраняват с четка, тъй като при резките движения запечатаното пило, което е в процес на какавидиране може да се повреди.

Восъчни основи може да се поставят и между питите с пило, когато инстинктът за градеж у пчелите се е развил напълно и семейството е силно. Основата се поставя между две пити със запечатано пило. Излюпващите се млади пчели бързо я изграждат и майката я осеменява без да се нарушава биологичната цялост на гнездото. Изградените пити обикновено са само с пчелни килийки.

Източник: Пчеларски Вестник