дом НОВИНИ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ

638
Снимка: pixabay.com

⦁ Продуктивността на пчелното семейство зависи от наличието на паша и от наследствените му качества, а не от големината на отделните пчели. Едрата пчела може дори да бъде по-малко продуктивна в сравнение с дребната.

⦁ Едно спокойно пчелно семейство може да промени нрава си и да стане агресивно и опасно, когато един или повече от търтеите, с които се е оплодила майката е от семейство с агресивни качества. От яйца, оплодени със спермата на такива търтеи, може да се отгледат зли и агресивни пчели. В такива случаи майката трябва да се смени.

⦁ Най-силната примамка за пчелите е ароматът на цветовете, а не багрите им. На тази основа е и методът за „дресиране“ на пчелите към желаната нектародайна култура.

⦁ Цветовете на растенията престават да отделят нектар веднага след опрашването им или при неблагоприятни климатични условия. Един път спряло нектароотделянето не може да се възстанови.

⦁ Съдържанието на вода в нектара обикновено варира от 55 до 70%. Ако нектарът съдържа повече от 75% вода пчелите не го събират, а под 10% не го различават от водата.

⦁ Времето за сгъстяване на нектара до гъст мед в силните пчелни семейства е около 5-6 дни. Това зависи и от температурата на въздуха и относителната му влажност.

⦁ За да произведат един килограм зрял мед, пчелите трябва да посетят около 5 милиона цвята. Затова те се смятат за най-добрите опрашители на растенията.

⦁ Съцветията на сребролистната липа действат замайващо на пчелите и често по време на цъфтеж по земята под тези дървета може да се видят упоени пчели.

Източник: Пчеларски Вестник