дом НОВИНИ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ

298
Снимка: pixabay.com

След настаняване на рояк в кошер пчеларя е длъжен да сформира гнездо. Ако рояка е „първак“, т.е. с оплодена майка трябва да постави 1-2 добре изградени празни пити за снасяне на яйца и от двете страни да постави по 2-3 рамки с восъчни основи. Зад тях да постави по една пита с мед и прашец. Общото число на всички пити следва да се определи по силата на рояка. На 1 кг пчели се поставят 4 рамки.

Един от методите за недопускане на рояване до настъпване на главната паша е – от силните семейства да се вземат пити със запечатано пило и да се подсилват слабите семейства, а от тях се вземат пити с открито пило и се придават на силните за ангажиране на младите пчели в отглеждане на ларвите.
На пчелно семейство трябва да се поставят толкова рамки с восъчни основи колкото може да изгради. Важното е да не се изтърве времето за градеж. Всеки трябва да се ръководи от правилото да обновява ежегодно 1/3 от своите пити.

В периода на рояване пчеларя не трябва да напуска за дълго своя пчелин.Трябва да знае, че обикновено рояците излитат от семействата в първата половина на деня в топло и слънчево време и се захващат на близките дървета или храсти.

Източник: Пчеларски Вестник