дом НОВИНИ ЗЕМНИТЕ ПЧЕЛИ РАЗПОЗНАВАТ ПРЕДМЕТИ ЧРЕЗ ДОПИР

ЗЕМНИТЕ ПЧЕЛИ РАЗПОЗНАВАТ ПРЕДМЕТИ ЧРЕЗ ДОПИР

90
Земните пчели са способни да разпознават предмети чрез допир

Способността на хората да намират чрез допир в тъмното предмети, които познават визуално – например ключове на дъното на разхвърляна чанта, е присъща и на земните пчели, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс“, цитирано от БТА.

Въпросните насекоми се присъединяват към отбрана група животински видове, които използват повече от едно сетиво, за да разпознават предмети. Т.нар. „крос-модално разпознаване“ е присъщо за хората, маймуните и плъховете, които използват зрение и осезание, за делфините (ехолокация) и някои риби (електроперцепция).

Способността е удивителна за пчелите, имайки предвид, че мозъкът им е с размерите на зрънце сусам, а броят на невроните им е около 1 милион. За сравнение – човешките са от порядъка на 100 милиарда.

„Това показва, че в мозъчетата на пчелите се случват много повече неща, отколкото сме подозирали“, пишат авторите на изследването от университета „Куин Мери“ в Лондон.  За целите му учените са пуснали 40 земни пчели в тъмна стая, в която са били поставени захарен разтвор (награда) или горчив хининов разтвор. Двете течности са изпълвали куб или сфера.

В тъмното насекомите са научили да свързват форма (куб или сфера) с течност (приятна или неприятна).

След това пчелите са били пуснати в светла стая. Върху сферите и кубовете този път е било поставено плексигласово покритие с пробити дупчици, за да могат насекомите да виждат формите, но без да са в състояние да ги допират. В случая пчелите са се ориентирали към предметите, съдържащи сладък разтвор, свързвайки спомена за допир с новото визуално изображение.

Експериментът е бил повторен в обратен ред – първо в светла, после в тъмна стая и с разменени течности. Учените са отчели същите резултати.

Снимка: bg.wikipedia.org

Източник: bnr.bg