дом НОВИНИ За да защити пчелите: ЕК приема нови ограничения за остатъците от два...

За да защити пчелите: ЕК приема нови ограничения за остатъците от два пестицида

1687
Снимка: pixabay.com
Европейската комисията прие нови правила, които, след като бъдат приложими, ще намалят максималните нива на остатъци (МДГОВ) на два пестицида в храните, предаде ag-press.
Оценките на Европейския орган за безопасност на храните ( EFSA ) показват, че двата химикала, принадлежащи към групата на неоникотиноидните пестициди, клотианидин и тиаметоксам , представляват висок риск за пчелите и допринасят за глобалния спад на опрашителите.

Новите правила ще се прилагат за всички продукти, произведени в ЕС, но също и за вносни храни и фуражи

Поради тази причина употребата им на открито вече беше забранена в ЕС през 2018 г. Новите правила ще намалят съществуващите МДГОВ за тези вещества до най-ниското ниво, което може да бъде измерено с най-новите технологии. Те ще се прилагат за всички продукти, произведени в ЕС, но също и за вносни храни и фуражи.

„Когато става дума за употребата и риска от пестициди, ние винаги сме били ясни относно нашия ангажимент да защитаваме здравето на нашите граждани и околната среда. Днешните действия, които също засягат вносните храни, се основават на нашето решение от 2018 г. да забраним употребата на открито за тези два неоникотиноида в рамките на ЕС, тъй като за първи път максималните нива на остатъци от пестициди ще бъдат намалени, за да се справим с намаляването на опрашителите и да защитим околната среда. Ние оставаме непоколебими в нашия ангажимент в амбициите на стратегията „От фермата до вилицата“ за преминаване към устойчиви хранителни системи и защита на опрашителите“, заяви Стела Кириакидес комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Регламентът прилага на практика целите на Комисията, обявени в Зелената сделка и стратегията „От фермата до вилицата “, за вземане под внимание на екологичните аспекти при оценката на исканията за допустими отклонения при внос на пестицидни вещества, които вече не са одобрени в ЕС, като същевременно се спазват стандартите и задълженията на СТО.

Мерките ще се прилагат за вносни продукти от 2026 г. Това ще даде време на трети страни да се съобразят с новите правила.

Повече информация за неоникотиноидите можете да намерите тук .

Източник: agrozona.bg