дом АПИТЕРАПИЯ Защо Япония купува 2000 тона пчелно млечице годишно?

Защо Япония купува 2000 тона пчелно млечице годишно?

118
Снимка: pixabay.com

Всяка година в Страната на изгряващото слънце се внасят 2 000 тона пчелно млечице. Количеството е огромно за нашите представи, но си има логично обяснение. Първо обаче малко история. През 1945 година средната продължителност на живота в Япония е била 50 години. През 1958 г. на международна конференция са оповестени успешните резултати от лечението на 80 годишния по това време римски папа Пий ХІІ с пчелно млечице. Същата година в Япония се внасят за първите количества от ценния пчелен продукт. През 60-те години в далекоизточната страна има истински бум на търсенето на пчелно млечице, като закупуваните количества растат постоянно, съобщава vseonauke.com. През 2004 г. количеството достига 600 т, а през 2012 г. – 2 000 тона. Този обем се равнява на 20 вагона.

Продължителността на живота в Япония е най-високата в света – 84,25 години. Няма начин това огромно количество биологически активно вещество да не оказва влияние върху здравето на нацията. Какво се е изменило за последните 70 години. Вероятно манталитетът на жителите на страната, качеството на живота, покупателната им способност, дневния порцион…Стандартът на живот, разбира се е пораснал, защото хората там работят изключително много. А високата работоспособност – и  умствена, и физическа се стимулира от пчелното млечице. Сред потребителите на пчелно млечице в Япония се шири следното мнение – „Аз купувам пчелно млечице, защото то ми помага да работя много и затова живея добре.”

Все пак защо японците употребяват толкова много пчелно млечице? В много японски сайтове се предлага информация за проведени изследвания на феномена пчелно млечице. Те са доказали в кои направления употребата му е най-ефективна.

Преди всичко антиоксидантния ефект

Пчелното млечице способства за забавяне на окислението и предотвратява разрушаващото действие на свободните радикали в клетките на живия организъм, като по този начин се забавя процесът на стареене.

Имунологичния ефект

В Япония пчелното млечице се използва за лечение на имунодефицита. Това е повишената чувствителност към инфекции, в частност към микроорганизми(от дрожди до вируси). При имунодефицит организма не може да се съпротивлява напълно срещу инфекциите.

Ефектът от защита на черния дроб

Изследователите са доказали, че приемът на пчелно млечице служи като надеждна защита за черния дроб от действието на токсините. След аварията в атомната централа във Фукушима проф Шуичи Еномото от университета в Окаяма е установил, че приемането на пчелно млечице ускорява изхвърлянето от човешкия организъм на радиоактивните изотопи на йода, цезия и стронция.

Пчелното млечице широко се приема в Япония като хранителна добавка. Включено е например в състава на замразените десерти, при солените храни и подправките, за което свидетелстват регистрираните авторски патенти. Социалните служби пък купуват пчелно млечице за децата, които са в болници.

Източник: agrozona.bg