дом НОВИНИ ЗАЩО ПЧЕЛИТЕ УМИРАТ СЛЕД КАТО УЖИЛЯТ

ЗАЩО ПЧЕЛИТЕ УМИРАТ СЛЕД КАТО УЖИЛЯТ

1458

Какъв е този защитен орган, след чиято употреба животното умира? Макар и най-развити между насекомите, пчелите носят белезите на ранния си произход, когато техни врагове са били насекоми, поради липса на други живи организми с по-сложно развитие. Затова тяхното оръжие – жилото – е устроено като харпун, с който те пробиват хитиновата обвивка на другите насекоми. След като пробие хитина, пчелата впръсква отрова и лесно измъква жилото си. Кожата на бозайниците обаче е еластична и пчелата рядко успява да го измъкне. Тя обхваща жилото, а зъбците, насочени назад, го задържат здраво. Пчелата се опитва с всички сили да издърпа и прибере жилото си, но не успява. Тогава тя отлита, а жилото заедно с последното коремно членче с отровните жлези и части от червата остава впито в кожата. В края на коремчето се отваря голяма рана и пчелата умира от кръвоизлив. Тъй като пчелата вместо кръв има хемолимфа (липсват червени кръвни телца), по-вярно е ако се приеме, че пчелата умира от хемолимфен излив.

При повечето оси жилото не е назъбено на върха, затова те лесно го издърпват от кожата на бозайниците. Стършелът например може да жили няколко пъти поред. Ако 3-10 стършела ужилят човек, а 7-20 кон, чака ги смърт. Най-опасни зони са езика (следва оток и задушаване) и вкарването на отровата в някой голям кръвоносен съд – това предизвиква вътрешен кръвоизлив поради блокиране на кръвосъсирването, а отокът затруднява кръвообръщението.

Кой е по-чувствителен към пчелната отрова – човекът или конят? Здрав възрастен човек може да умре от 500 ужилвания, а конят от 20-50, мишката умира от едно ужилване. Има обаче хора, свръхчувствителни към пчелната отрова. Сърдечноболните също могат да умрат от едно или няколко ужилвания.
Кого жилят пчелите?

Насекомите, включително и пчелите имат изключително силно обоняние. Те могат да уловят присъствието на една молекула от ароматното вещество. Дразни ги миризмата на пот и на нечисто тяло (при пчелите трябва да отиваме след като се изкъпем). Силно ги дразни конската пот, както и непрекъснато мърдащата се конска опашка. Затова не трябва да допускаме коне около пчелина.

Доц. д-р Янаки КАРАДЖОВ

Източник: Пчеларски Вестник