дом АГРО НОВИНИ Животновъди подготвят масов протест заради ниските изкупни цени на млякото

Животновъди подготвят масов протест заради ниските изкупни цени на млякото

1554

Ниските изкупни цени на млякото притискат в ъгъла и заплашват с фалити животновъдите от млечния сектор. На фона на критичното положение в сектора сме свидетели и на поредното разединение в земеделската общност. Браншовите асоциации са разделени в идеята си за обединение, прераснала в напревара. Литър мляко излиза от фермите на нищожна цена от 50 стотинки за литър, а дори на тази цена се случва да остане непродадено. Фермери от страната започнаха на подаряват млякото и да изливат вода в знак на протест срещу ниските изкупни цени. Как ще бъдат защитени интересите на животновъдите, коментираха за Агрозона представители на едни от най-големите браншови асоциации у нас.

Бойко Синапов: Никой не взима мерки да защитим млечното животновъдство

„Положнието с млечния сектор е критично, под всякакъв минимум. Недопустимо е. В момента никой, нито държавата, държавните институции, никой не взима мерки да защитим млечното животновъдство. Цените се сриват не само при кравето мляко, но и при овчето и биволското. Продължаваме да допускаме да бъдем заляти с вносно мляко, без да защитим нашите млекопроизводители като животновъди. За съжаление идеята за Консултативен съвет по животновъдството остана само идея, на този етап няма никаква защита на българските животновъди, които произвеждат сурово мляко. От Обединени български животновъди ще предприемем мерки да защитим интереса на нашата членска маса“, заяви в интервю за Агрозона Бойко Синапов, председател на Сдружение „Обединени български животновъди“.

„В момента провеждаме консултации с всички региони на страната и ако нашите членове са съгласни, ако не се вземат мерки, ще организираме протест. Моят апел е той да се случи в София пред Президентството“, поясни той.

„За съжаление наистина вече изкупната цена падна на 50 ст./л при кравето мляко и дори се отказва да се изкупува млякото, което е още по-жалко“, допълни Синапов.

„Българска аграрна камара не може да бъде наш представител, тъй като те НЕ са представители на целия земеделски сектор“, заяви още Синапов.

„Откраднаха идеята за създаване на Българска аграрна камара и я поквариха“

„Идеята за земеделска камара се зароди още през 2022 г. На първата ни среща присъстваха и Симеон Караколев и Костадин Костадинов, които в последствие се отцепиха и решиха да откраднат идеята. Това действие беше много грозно и най-учудващото за нас е, че ние не бяхме поканени на техните срещи. ОБЖ е една организация, която има представители в цялата страна и има членска маса от всички подсектори – животновъдство говедовъдство, млечно и месодайно направление. Ние сме представители на България в Европейската федерация и няма да се оставим някои самопровазгласили се самозванци да казват, че те са представителите на целия земеделски сектор“, коментира още Синапов.

„Опитват се да направят тотален монопол“

„С колегите, инициатори на идеята за земеделска камара, вървим по пътя, по който сме поели от самото начало. Идеята ни е да създадем една истинска земеделска камара, както в нормалните държави в Европейския съюз.  В момента наблюдаваме една ситуация на самоволно избрали се момчета, които искат  да определят правилата –  как и какво ще се случва. Те се опитват да направят тотален монопол, да определят правилата. Нашата идеята от самото начало бе да се обхване целия земеделски сектор, всеки да има мнения, а сега наблюдаваме една монополна ситуация, с която няма как да се съгласим. Няма как да си оставим хората и членската маса да бъде манипулирана и излъгана“, допълни той.

„Никой не ни потърси за участие в техните срещи“

„След като се отцепиха, те не потърсиха никой от нас да споделят каква друга идея имат, откраднаха хубавата идея от всички нас. По начина, по който те са тръгнали,  няма да могат да реализират тази идея като кауза за всички животновъди и за целия сектор“, коментира председателят на ОБЖ.

„Създаване на закони за браншовите организации няма как да се случи без нас“

„БАК планират да представят проектозакони за браншовите организации и за земеделска камара. Но няма как нещата да се случат без наше участие, защото нас ни има, колкото и да не им се иска или да си мислят, че нямат необходимостт от реално работещи хора. Закона за браншовите организации и предишния и този, който сега ще се гледа няма какво ново да се измисли. ОБЖ е единствената организация, която покрива критериите. Караколев в момента използва развъдните асоциации и ги представя  като браншови организации, защото те реално нямат браншови организации. Използват членската маса на развъдната асоциация. Дори неговите членове не знаят за какво става въпрос“, коментира Синапов.

Конфликт на интереси?

„Участието на Светлана Боянова в тази камара като изпълнителен директор е много грозна постъпка от нейна страна. Бранша я припознавахме като един специалист, който наистина може да бъде полезен. В момента тя се крие и използва кариерата си за лични облаги, което е недопустимо за един експерт, който се опитваше във времето да се докаже като такъв. Тя се явява съветник на министъра и за нас това е много голям конфликт на интереси. Съветник на министъра става изпълнителен директор на една браншова организация и това е недопустимо“, заяви той.

„Когато имаш една хубава кауза, истинска, я правиш с чиста съвест. Те я поквариха, манипулират хората и това е много грозно. В момента те използват ситуацията, служебното министерство и манипулират дори министър Гечев“, допълни Синапов.

„Нашата съвест е чиста пред членската ни маса и ние ще продължаваме да защитаваме интересите им“, заключи той.

Димитър Зоров: Държават

„Хората не могат да работят на загуба. Ръководството на държавата трябва да се обърне към вездесъщата Европейска комисия, която забърка всички тези проблеми, вследствие войната в Украйна, безмитния внос на украински продукти без всякакви критерии и това води до унищожение на европейските производители. Не можеш да пускаш украински продукти, които са с много по-ниска себестойност. Има неизравнени стандарти. ЕК не се интересува от соствените си производители, че ще умрат. При себестойност над 1 лв./ литър те продават по 50 ст. и Комисията стои настрана. Не може да отдели половин милиард за животновъдите, но даде 20 млрд. за украйна. Големите ферми не са взели нито едно стотинка компенсации тази година, защото са надхвърлили прага миналата година. Това е безумие и дискриминация. “

„Преди войната нямаше такъв внос и такъв катаклизъм. Вдигнаха се цените на всичко, след това паднаха малко, но храните са животните не намаляват цената си. Всички разбираме, че има криза, но когато има такава, трябва да има компенсаторни механизми. Но никой не го интересува запазването на българското производстов, сигурно и на европейското“, допълни още той.

„Колегите жиотновъди изкачкват да видят дали ще бъде сформирано правителство, за да започнат протести. Много от тях искат да приключват с фермите. Нямат никаква надежда“, коментира Зоров.

„Още преди две години Стайко Стайков, заедно с мен и Венци Върбанов казахме, че трябва да се направи нещо, за да имаме по-силен глас и чуваемост в Европа като земеделски бранш. Кирил Вътев и акад. Атанасов като хора общественици подеха тази инициатива преди повече от 8-9 месеца и започнаха да проучват чуждестранния опит. След първата ни среща, Караколев и Костадинов се отцепиха. Така не се обединява бранш“, коментира за Агрозона Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България .

„Категорично тази камара не може да представи целия бранш, защото по този начин не се създава нещо. Вътре животновъди няма. Симеон Караколев взе копие от преведените устави и на другия ден запази име в Търговския регистър, и започна след една седмица да обикаля и да казва „Аз ще правя камара“. Така не се обединява бранш. Категорично няма да участваме! Тази камара трудно би обединила бранша и там няма животновъди, няма преработватели и ходят из страната и говорят глупости как едва ли не това е камарата на преработвателите (бел. ред. Камарата, инициирана от Кирил Вътев и акад. Атанас Атанасов) и производителите вътре нямали място, защото преработвателите щели да ги смачкат. Ако целият бранш – суровини и преработка не са на едно място, какво правим?! Това са хора, които си търсят някаква работа и откъде да вземат пари. Това в никакъв случай не е ново начало“, коментира още той.

„Чертае се нова разделителна линия“

„Браншът е нормално да има камара и тя да стане член на КОПА-КОДЖЕКА и да представлява България. Това нещо по този начин няма да се случи, а напротив – чертае се нова разделителна линия. Но тях не ги интересува това, тях ги интересува как могат да вземат повече пари. Мен ме учудва, че и министър Гечев засвири на тая свирка и се опита да натисне бранша, като по този начин включи и Стратегическия план да могат да чертаят и виждате кой е там – Светлана Боянова, бившия съветник, който уж не била съгласна с политиките на министъра и затова си тръгнала, но ние сме хора с малко по-дълъг опит от техните прелитания, но и тях ще ги преживеем.“, допълни още Зоров.

Пенка Христова: Целия сектор в производството трябва да бъде обединен

„Ние също се двоумяхме относно двете камари, но единственото, което ни спря на БАК, където членуват повече зърнопроизводители и растениевъди е това, че са само производители. За мен лично няма значение, може да има 2-3 камари. В последствие в процеса на на работа ще се види коя камара как работи. Имаме различия с преработвателния сектор и няма как да бъдат защитени позициите ни. Всичко това става на база гласуване. В същото време мисля, че целия сектор в производството трябва да бъде обединен в една камара. Засега няма никакви други разногласия“, коментира Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България

„Ние сме в тесен диалог с преработвателите, но в последните кризисни моменти се показва една липса на конструктивност. Във връзка със срива на цените на млякото и месото нямаме абсолютно никакво отношение от преработвателния сектор – нито от месо-, нито от млекопреработвателите. Срива в цените без предупреждение и нагласа за следващия месец е меко казано унизително. Искали сме срещи да се съберем на една маса, но абсолютно ни отказват“, коментира още тя.
„За момента не планираме протестни действия, но ситуацията продължава да е критична“, допълни още Христова.

Източник: agrozona.bg