дом ГРАДИНА Ето кога и как да засадите нови лозички (+съвети от експерти)

Ето кога и как да засадите нови лозички (+съвети от експерти)

4938
Снимка: pixabay.com

Вижте кои грешки се смятат за най-опасни според експерти от Института по лозарство и винарство в Плевен

Засаждането на лозите може да се извършва през есента и през пролетта. Установено е, че при есенното засаждане се получава по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година, разказват пред Агрозона специалисти от Института по лозарство и винарство в Плевен. Пролетното засаждане се приема у нас като по-масова практика. Най-добре е то да се извърши през втората половина на март и началото на април, щом е възможно да се работи.

При невъзможност закупените лози да се засадят веднага, временно могат да се съхранят в избено помещение при температура, която не се понижава под 0°С. Кореновата система се покрива с влажен, чист, речен пясък, който периодично трябва да се навлажнява. Ако не се разполага с пясък е възможно корените да се покрият и с влажна почва.

Преди засаждането, корените на лозите се накисват във вода един-два дни, за да се освежат. Това мероприятие е задължително, когато засаждането се извършва през пролетта. Добре е да огледате корените и да запазите всички, които са добре развити, обясняват специалистите. Подрежете краищата ми до 6-8 см, опреснете наранените и счупените.

Пръчката, развила се от калема, се реже на 2 видими пъпки (очи) или се избира най-силната, ако са покарали още.

Засаждането на лозата може да се извърши по няколко начина: в ямки, със садило, с хидробур, чрез отваряне на бразди, с посадъчна машина и др.

Засаждането в ямки е най-разпространения начин у нас. При него прихващането на лозите е много добро. Ямката трябва да е дълбока поне 40 см, а в основата й се сипва 1-2 кг добре угнил оборски тор, размесен с почва.

Лозичката се поставя в ямката така, че корените да легнат върху предварително подготвеното дъно на ямката. До средата на ямката се засипва с почва, която се притъпква много добре, след което в ямката се внасят 5-6 литра вода. След попиване на водата се дозасипва с почва до горния край на ямката и отново се притъпква добре. До самата лоза се забива маркир, който показва къде се намира чепът на засадената лоза. Вважно е при поставяне на лозата в ямката мястото на спойката да се намира на нивото на почвената повърхност, казва експертите от ИЛВ. Над засадената лоза се прави купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см., а при есенното засаждане – от 25-30 см.

Източник: agrozona.bg