дом НОВИНИ ЕС отклони акция за спасяване на пчелите в Европа чрез забрана на...

ЕС отклони акция за спасяване на пчелите в Европа чрез забрана на пестицидите

3309

Въпреки обществените призиви, от Европейската комисия няма да предложат допълнително законодателство за пестицидите, за да се спаси популацията на пчелите в Европа.

От 2019 г. насам повече от един милион души са подписали петицията на Европейската гражданска инициатива, в която се призовава за постепенното премахване на синтетичните пестициди до 2035 г. и за възстановяване на биоразнообразието.

Мартин Дермин от Белгия е човекът, който постави началото на инициативата.

Има тясна връзка между пчелите, тяхното благосъстояние и състоянието на околната среда, излагането на гражданите на въздействието на пестициди, а също и здравето на земеделците. Така че тази гражданска инициатива, която отправя ясно послание към вземащите решения, определено ще помогне на пчелите, защото те са първите, които биват засегнати от пестицидите. А намаляването на пестицидите ще бъде по-добре и за хората в селските райони, включително за гражданите, които поглъщат пестициди в храната, която ядат и купуват.

Мартин Дермин, инициатор на Европейската гражданска инициатива

В ЕС всеки трети вид пчели, пеперуди и мухи намалява, докато 80% от растителните видове зависят от опрашването.

Европейската комисия е съгласна с целите на инициативата, но няма да предложи ново законодателство, а ще придвижи това, което вече е на масата за преговори, за приемане от държавите членки.

Сега не е моментът да подновяваме нашето законодателно предложение или да правим нови законодателни предложения. Същественото и неотложното е да се запази нивото на амбиция, което Комисията е поставила на масата на преговори и наистина да тази амбиция на гражданите да се превърне в обвързващ закон.

Адалберт Яхнц, говорител на Европейската комисия

Това е седмата европейска гражданска инициатива, която получава отговор от Комисията, след като достига прага от 1 милион подписа в поне седем различни държави членки.

Източник: euronewsbulgaria.com