дом НОВИНИ Емил Пътов: От 2 години медът ни стои, държавата да ни компенсира...

Емил Пътов: От 2 години медът ни стои, държавата да ни компенсира заради изкупната цена

110
Снимка: pixabay.com

Отрасълът е много зле, коментира пчеларят с 350 кошера

„Изкупната цена на меда на едро е 3,20 лв. на килограм. Ако имаш по-голямо количество от 2-3 тона нагоре, може и 3,50 лв. да получиш като цена от изкупвачите“, коментира за Агрозона по време на пчеларския протест Емил Пътов от Плевенско положението в сектора. Ниските цени на родната продукция се получават заради натиска на украинския внос на мед в Общността, допълни още той. „Тяхната цена е около 1,50 евро“, допълни още Пътов.

В последните две години цената на произведеният мед не успява да поскъпне и стопаните не могат да продадат продукцията си.

„От 2 години медът стои в тенекии. Тук, на протеста, са пчеларите, които занимават само с това, другите, по-малките се отказаха отдавна и започнаха да ходят на работа. Отрасълът е много зле“, допълни още Емил Пътов.

В Европа другите държави успяват да компенсират пчеларите си заради ниската изкупна цена, докато в България стопаните през тази година са получили пари по първия транш на т.нар. украинска помощ, но по втория няма да получат, коментира още Пътов.

Според него, ако държавата доплати по 1,50-2 лв. на килограм мед, за да може средствата да достигна до 5-6 лв. за килограм, стопаните ще могат да получат нормална цена за продукцията си.

Емил Пътов има 350 кошера, които обслужва заедно с тъста си. 35 от кошерите са в троянското село Врабево, останалите са в плевенския град Тръстеник. Той коментира, че освен ниската изкупна цена, проблем пред пчеларите са и постоянните пръскания на площи в района особено през пролетта. Системата за ранно известяване на пчеларите за пръскания на БАБХ, която работи вече няколко сезона, обаче не може да е от голяма полза за стопаните, тъй като на ден те получават по 100 известия, което означава, че кошерите трябва да остават затворени цял ден. По-добри условия за паша на пчелите биха се създали, ако земеделците пръскат парцелите си през нощта. Според него обаче малките фермери едва ли ще могат да практикуват подобни обработки, тъй като те не богат да си позволят такива разходи.

Източник: agrozona.bg