дом НОВИНИ ЕК предприема стъпки към спиране на спешната употреба на всички забранени пестициди

ЕК предприема стъпки към спиране на спешната употреба на всички забранени пестициди

3522
Снимка: pixabay.com

С решението, обявено през януари тази година, Съдът на Европейските общности (ЕС) потвърди, че държавите-членки вече няма да имат право да предоставят дерогации

Спешното използване на всички забранени продукти за растителна защита в ЕС може скоро да остане в миналото, според първоначалния прочит на Европейската комисия на неотдавнашното решение на съда на ЕС, включващо конкретно токсичните за пчелите пестициди.

С решението, обявено през януари тази година, Съдът на Европейските общности (ЕС) потвърди, че държавите-членки вече няма да имат право да предоставят дерогации, временно разрешаващи използването на семена, третирани с „изрично забранени“ продукти за растителна защита от законодателството на ЕС.

Въпросните продукти за растителна защита – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам – принадлежат към клас пестициди, известни като неоникотиноиди, които са насочени към насекоми и са химически подобни на никотина.

Неоникотиноидите бяха подложени на критики през последните години за това, че допринасят за упадъка на пчелите, като нарушават тяхното чувство за ориентация, памет и репродуктивни системи.

Решението обаче остави въпросителна относно обхвата му. По-конкретно, групите за кампанията се съмняват дали тя се разширява, за да включва всички забранени пестициди и износа на забранени пестициди, пише EURACTIV.

Сега службата за безопасност на храните на Комисията (DG SANTE) представи своето първоначално тълкуване на решението, което потвърди, че изпълнителната власт на ЕС смята, че това се простира отвъд въпросните неоникотиноидни пестициди.

„Смятаме, че наистина държавите-членки вече не могат да издават извънредни разрешения за пускане на пазара или употреба на продукти за растителна защита, когато е взето решение да бъдат забранени поради вредните ефекти“, каза Клеър Бъри от DG SANTE по време на заседание на комисията по околна среда на Европейския парламент.

„Бих искала да припомня, че Комисията винаги […] е гледала много критично на спешните разрешения, особено когато са били правени многократно“, добави тя, като посочи, че изпълнителната власт на ЕС също е предприела действия за „увеличаване на прозрачността и контрола на спешните разрешения, предоставени по-специално от държавите-членки“.

Пред EURACTIV, говорител на Комисията обясни, че Комисията все още в момента анализира решението и следователно това тълкуване не е непременно това, което ще остане в сила.

Но общото разбиране в коридорите на Брюксел е, че както стоят нещата в момента, най-вероятно е текущото четене на DG SANTE да е тълкуването, което ще се запази.

Най-висшият съд на ЕС постанови в четвъртък (19 януари), че на страните от ЕС вече не трябва да се разрешават временни изключения за забранени, токсични за пчелите неоникотиноидни пестициди, слагайки край на половината от всички подобни дерогации.

Що се отнася до държавите-членки, които вече са издали дерогации за забранените в ЕС пестициди за 2023 г., Бъри от Комисията каза, че държавите-членки вече са били посъветвани да преразгледат тези заявления.

„За всички разрешения, които вече са били предоставени, те трябва да прегледат тези разрешения и да видят как могат да ги оттеглят в светлината на това, което казва тяхното национално законодателство“, обясни тя.

Като такава, Комисията вярва, че държавите-членки „трябва да действат незабавно, за да осигурят спазване на решението и че вече не могат да предоставят спешни разрешения“, каза Бъри.

Групата за кампания Pesticide Action Network Europe (PAN) отпразнува новината в Twitter и повтори призива към държавите-членки, които вече са одобрили дерогации за 2023 г., включително Белгия и Финландия, да оттеглят своите разрешителни.

Въпреки това CropLife Europe, представляваща индустрията за растителна защита на ЕС, повтори в изявление, че решението на Съда „изяснява кога спешни разрешения могат да бъдат предоставени от държавите-членки“.

„Съдът на ЕС основа решението си по отношение на два неоника, клотианидин и тиаметоксам, на факта, че използването на семена, третирани с тези семена, е изрично ограничено от регламент за прилагане на Комисията“, каза представител.

Източник: agrozona.bg