дом НОВИНИ ЕК: Всяко бурканче с мед с уникален код на пчеларя

ЕК: Всяко бурканче с мед с уникален код на пчеларя

38
Снимка: pixabay.com

Нови разпоредби за етикетирането на меда ще се борят със смесването на фалшив с истински продукт

Страните членки на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварителната сделка за ясно етикетиране на страната на произход на меда, предаде ДПА.

Досега само за смесите от различни видове мед трябваше да бъде изрично посочено дали са с произход от ЕС. В бъдеще дяловете на различните видове мед от всяка страна също ще трябва да бъдат изброени. Законът също така има за цел да предотврати смесването на фалшив с естествен мед.

“След проучвания за осъществимост и за допълнително ограничаване на измамите, ЕК ще предложи уникален идентификационен код или подобна техника, за да може да се проследи медът чак до пчеларите”, пише в изявление на страницата на Еврокомисията.

“Също така беше постигнато съгласие, че трябва да бъде създадена платформа на ЕС от експерти за събиране на данни за подобряване на контрола, откриване на фалшификации, свързани с меда, както и за предоставяне на препоръки за система за проследяване, която позволява медът да бъде проследен обратно до производителя или вносителя ”, според ЕК.

Преди новите разпоредби да влязат в сила, Европейският парламент и членките на ЕС трябва официално да ги одобрят.

Източник: agrozona.bg