дом СЪВЕТИ ЕКОЛОГИЧЕН НАЧИН ЗА БОРБА С ВАРОАТОЗАТА

ЕКОЛОГИЧЕН НАЧИН ЗА БОРБА С ВАРОАТОЗАТА

1525
Снимка: pixabay.com

ХВОЙНОВО БРАШНО

Начин на приготовление

Събират се млади клончета от хвойна. От тях откъсваме игличките, които сушим при температура 50-60 С. След изсушаването игличките трябва да станат твърди и чупливи, със зелен цвят. Така изсушените хвойнови иглички поставяме и смиламе в месомелачка. Получава се сух прах със зелен цвят. За да подобрим структурата на хвойновото брашно, то да стане още по-ситно, полученият прах още веднъж го пускаме през месомелачката.

Съхранение

Брашното от хвойна трябва да се съхранява в стъклен буркан с плътно затварящ се капак, за да не се овлажнява.

Начин на използване

Хвойновото брашно успешно се използва при борбата с вароатозата при пчелите. Първата обработка с това брашно трябва да се направи в ранна пролет, тогава когато акарите се намират все още върху пчелите.

Обработката се извършва най-малко три пъти в продължение на 7-10 дни. Пчеларят обилно посипва с хвойново брашно по дължината на междурамията.

Акарът не понася мириса на хвойновите иглички и започва усилено да се движи. При това негово движение смукалцата разположени по крачетата му се запълват с хвойновия прах. В резултат на това акарите падат на дъното на кошера, където загиват.

Предимство

Предимството при използване на хвойновото брашно в сравнение използването на химически препарати е несравнимо. На първо място хвойновото брашно е абсолютно безвредно и позволява пчелите да се третират както веднага след тяхното иззимуване, така и преди и по време на медосбора.

При обработка с химически препарати почти половината от падналите на дъното на кошера акари оживяват и отново се захващат за пчелите. При обработката с хвойново брашно това не се случва.

Кедрово брашно

Брашно с гореописаните качества може да се приготви и от кедрови иглички. Акарите не понасят мириса на кедър. Още по-силно им влияе и мириса на смола от кедър. Ако на горните летвички на рамките се поставят парченца кедрова смола, то въздействието на брашното от кедър върху акара, многократно ще се увеличи.

При едновременно използване на кедрово брашно и смола от кедър акара се унищожава до 90%.

Източник: Пчеларски Вестник