дом НОВИНИ ЕДИН ТЪРТЕЙ ИЗЯЖДА ХРАНА КОЛКОТО ТРИ ПЧЕЛИ РАБОТНИЧКИ

ЕДИН ТЪРТЕЙ ИЗЯЖДА ХРАНА КОЛКОТО ТРИ ПЧЕЛИ РАБОТНИЧКИ

1208

Състоянието на времето през април е много важно за пролетното развитие на пчелните семейства преди главната паша.

За пчеларите месец април е един от най-интензивните в годината- полагат се грижи за нормалното развитие на пчелните семейства и където е необходимо се разширяват с много внимание да не се простуди пилото-предпоставка за поява на европейски гнилец при внезапно застудяване на времето. Води се борба с увеличение броя на търтеите и тяхното пило.

Един търтей изяжда храна колкото за три пчели работнички, търтеевото пило заема площи в средните пити, където е най-топло и така намалява място за пилото на пчелите – работнички. Отглеждането на голям брой търтеи е фактор за естествено роене. Добрият пчелар трябва да поддържа оптимален брой търтеи необходими за нормалното оплождане в семейството.

В този период пчелните семейства се транспортират от прецъфтелите към насажденията с интензивен цъфтеж или друго подходящо място. За добро опрашване са необходими поне 2-3 пчелни кошера на 10 дка овощна градина.

В този период разцъфтяват всички овощни видове- круша, слива, праскова, череша ябълка, орех и др.;горските видове –върби, тополи, ясен, бук; тревни растения-глухарче, лепка, гергьовче, горска съсънка и др. от които пчелите събират прашец и нектар.

Източник: agrozona.bg