дом ГРАДИНА Дървената пепел е отличен калиев тор, не я хвърляйте

Дървената пепел е отличен калиев тор, не я хвърляйте

240
Снимка: pixabay.com

Дървената пепел от печката или камината е отличен калиев тор. През тази зима изгорихме доста дърва, дано предвидливите да са събрали пепелта, а за пропусналите – ще има още студове и запалени печки. В нея се съдържа още фосфор, калций, магнезий. Освен това е напълно без пари, а и ще е винаги под ръка.

Внимание! Трябва да се използва само пепел от естествена дървесина, а не отпадъци от лакирани или боядисани дъски. Те съдържат химикали, които може да повлияят на растежа на растенията.

Необходимо е обаче да се определи място, където да се складира пепелта. Дъждът и снеговете напълно ще измият калия и после наторяването няма да има никакъв ефект. Ако нямате навес е необходимо купчината с пепел да се завие добре с найлон, така ще опазите полезните вещества на пепелта. Тя е най-богата, ако сте изгаряли слънчогледовите стъбла, тогава калият е 20 % . Трябва да знаете също така, че светлосивата  пепел е по-хубава от тази, в която има останали черни въгленчета.

В градините с песъчлива почва, пепел се влага през пролетта с първото окопаване около растенията. В случай, че почвата ви е глинеста, пепелта се влага в края на есента. Това ще помогне да се балансира нивото на киселинност на почвата. Дозата е 100 г на квадратен метър.

Дозите:

Пепелта се ползва в малки количества, след разстилане се покрива с тънък слой почва и леко се овлажнява.

Необходимото количество е около 10 г пепел на малко растение. Изключение правят тиквички и краставички, които имат нужда от 12-15 г пепел и картофите, за които трябва да се осигурят по 50 грама пепел.

Около храстите – малина, къпина се внасят 50-70 г пепел и около 100 г на плодно дръвче. За да измерите по-лесно количеството трябва да вземете предвид, че една супена лъжица пепел е около 6 грама.

Източник: agrozona.bg