дом АГРО НОВИНИ Драматична ситуация с птичия грип заплашва съществуването на немските птицевъди

Драматична ситуация с птичия грип заплашва съществуването на немските птицевъди

39
Снимка: pixabay.com

В Германия и Европа ситуацията с инфлуенцата по птиците (HPAI) се влошава драстично: епидемия с безпрецедентни размери заплашва прехраната на домашните птицевъди. Още преди началото на миграционния сезон на птиците имаше необичайно голям брой огнища на инфлуенца по птиците през лятото.

„Не е възможно да се предвиди какъв ще бъде курсът на епидемията, когато младите диви птици дойдат при нас тази есен. Типичната сезонна поява на птичи грип изглежда, че вече не съществува. Трябва да говорим за ендемично заболяване. Това е огромна заплаха за добитъка и популациите на диви птици“, предупреди Фридрих-Ото Рипке, президент на Централната асоциация на германската птицевъдна индустрия (ZDG), предаде Euromeatnews.

Ваксина срещу вируса

Защитна ваксинация срещу инфлуенца по птиците може да помогне. В момента такава не се предлага в Европа, но преди дни Холадия сподели, че стартира изпитания за ваксина, които ще продължат през следващите три весеца.

Европейската комисия разбира сериозността на ситуацията и иска да даде възможност за ваксиниране срещу инфлуенца по птиците, като в момента преразглежда законодателството за болестите по животните. 

„Това е добър знак за нашите собственици на животни, които вече правят всичко възможно, за да защитят запасите си с масивни мерки за хигиена и биосигурност. Променената ендемична обстановка показва, че и ние се нуждаем от ваксина възможно най-скоро! Това се изисква и от защитата на животните, защото в противен случай хиляди животни ще трябва да бъдат убити насила“, настоява Рипке. 

Освен това е изключително важно да се разберат по-добре пътищата на навлизане и разпространение на вируса и да се идентифицират вторичните огнища, казва Рипке.Болестта по животните може да бъде успешно преборена само ако политиката, науката, опазването на природата и животновъдите работят заедно, допълва той.

Сигурност на доставките на птичи продукти от Германия 

„Във всичките ни усилия да противодействаме на инфлуенцата по птиците с ефективни мерки, не трябва да забравяме едно нещо: В крайна сметка става въпрос и за поддържане на сигурността на снабдяването на населението със здравословни, евтини и популярни храни като яйца и птиче месо. Ако в резултат на недостиг вносът на яйца и птиче месо от страни със значително ниски стандарти за хуманно отношение към животните и устойчивост се увеличи, това не може да бъде в общ интерес на потребителите, политиците и птицевъдната индустрия“, подчертава Фридрих-Ото Рипке. 

За да се запази конкурентоспособността на немската и европейската птицевъдна промишленост в сравнение с други региони, които вече използват ваксинация, трябва също да се проучи и възможността за внос на ваксини. Използването на ваксинация срещу инфлуенца по птиците е от значение и за запазването на хоби и развъдното птицевъдство, което също е засегнато от огнища на болестта, с тяхното културно и историческо значение. 

Източник: agrozona.bg