дом АГРО НОВИНИ До 1 декември приемат документи за де минимис

До 1 декември приемат документи за де минимис

35
Снимка: pixabay.com

Помощта ще бъде изплатена в максимално кратки срокове, обеща изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов

До 1 декември земеделските производители, които развиват своята дейност в секторите „Животновъдство“, Пчеларство“ и „Растениевъдство“, могат да подадат заявления за подпомагане по помощта de minimis. Помощта се предоставя за покриване на част от разходите за изхранване на животните през зимния сезон и за осигуряване подготовката за реколта 2024 г.

По схемата бе одобрен бюджет от ДФ „Земеделие“ в размер на 47,5 млн. лв. За сектор „Животновъдство“ в т.ч. пчелен мед се отделят 23 750 000 лв., а за сектор „Растениевъдство“ 23 750 000 лв.

Помощта de minimis се предоставя за направленията: едри преживни животни;   дребни преживни животни; коне под селекционен контрол; пчелни семейства;

плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши); оранжерийни култури (домати, краставици и пипер); винени лозя  (без площите, за които е получено подпомагане по мярката за „Събиране на реколта на зелено“); маслодайна роза; тютюн.

Пред депутати в Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента по време на тазседмичното заседание изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов съобщи, че само за три дни са получени 13 000 заявления по помощта, а очакванията са общо те да бъдат над 30 000. След като приключи приемът на заявления, ще бъдат изчислени ставките, а помощта ще бъде изплатена в максимално кратки срокове.

Заявленията за подпомагане за помощта de minimis се приемат в Общинските служби земеделие (ОСЗ) към ОД “Земеделие“ на МЗХ. Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице (при кандидатстване на ФЛ) и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице (при кандидатстване на ЕТ и ЮЛ). Кандидатстването се извършва лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Източник: agrozona.bg