дом АПИТЕРАПИЯ ДА ПРЕБОРИМ ПРОЛЕТНАТА УМОРА С АПИТЕРАПИЯ

ДА ПРЕБОРИМ ПРОЛЕТНАТА УМОРА С АПИТЕРАПИЯ

79
Снимка: pixabay.com

Тази отминала вече топла зима с честите си грипни пикове, съпроводини с инфекции на дихателните пътища и усложненията като пневмонии с вирусна или бактериална причина, доведоха до “стрес” много хора поради постоянното боледуване на близък от семейството. След прилагане на компетентно лечение в острия стадий на заболяванията, настъпва период на възстановяване, който е с различна продължителност.

Доброто лечение на инфекциозните заболявания изисква овладяване и на всички симптоми в периода на възстановяване. Един от често наблюдаваните признаци в този период е субективното усещане за лесна умора и отпадналост, които се дължат на интоксикацията и увеличаване на вътрешната киселинност след прекараните инфекции. Значение има и сезонният ритъм в нивото на хормоните и свързаните с това депресивни оплаквания. Най-често депресиите се появяват през пролетта, с денонощен ритъм – лошото настроение е най-вече сутрин и се подобрява вечер. Жените боледуват два пъти по-често от мъжете във връзка с определени полово-хормонални особености. При тях преходните сезони, като пролетта в случая, създават условия, при които приспособеният вече към зимната среда организъм трябва рязко да измени своите функции.

С хилядолетията хората са придобили начин за сравнително лесно приспособяване към сменящите се метеорологични колебания, но пролетта настъпва с по-голяма възбудимост на висшата нервна система, със засилване на обмяната на веществата, с бурното отделяне на хормони. Тази повишена обмяна на веществата, повишения тонус на нервната система и повишената секреция на жлезите с вътрешна секреция, протичат на фона на едно състояние на организма, при което хронично болните, наскоро боледувалите, а и понякога напълно здравите, изпитват нарушения в своето самочувствие от различен характер и в различна степен. Именно този комплекс от обективни и субективни нарушения наричаме “пролетна умора”.

Кои са признаците на “пролетната умора” и как да ги различим от някое сериозно заболяване? Ако имаме мускулна слабост (повечето пациенти усещат, че предишни леко повдигани предмети са станали “много тежки”), лесната умора в края на зимния сезон (който за някои хора, като пчелари например е сезон за почивка), раздразнителността, загубата на апетит, неспокойният сън. Може да се прибавят и трудности при концентрация на вниманието, отслабване на паметта, промени в поведението, намалена сексуална активност. Чест признак е главоболието и болките в ставите. Последните признаци са особено чести при пациенти, които водят през зимата заседнал начин на живот. При тях “пролетната умора” може да протече със спадане на кръвното налягане, често придружено с неприятното “виене на свят” и сърцебиене. Специално внимание на здравословното си състояние трябва да си обърнат пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и това налага те да спазват по-строги профилактични мерки – да избягват преумората, да се радват на пролетното слънце и да си почиват по-често.

Всички трябва да знаем, че обикновената умора след работа е едно нормално физиологично състояние и изисква активна почивка, след което настъпва бързо възстановяване, за разлика от “пролетната умора”, което е резултат на едно дълготрайно разстройство на жизнените функции и тя винаги се появява вследствие на системно пренебрегване на общовалидни природосъобразни изисквания.

Защо възниква “пролетната умора”? На първо място тава е следствие на значително по-малкото количество витамини, които човек поема през студените зимни месеци. Витамините в храните, консумирани през зимата, са в нищожни количества. Ние нямаме натрупани запаси и затова липсата на Вит. С и Вит. А води до такова отслабване на защитните сили на организма. Друга немаловажна причина за “пролетната умора” се дължи на намалената двигателна активност на хората през зимата. Затова и нашата страна е на едно от първите места по мозъчни инсулти, диабет и хипертония.

Какви “пчелни лекарства” да Ви препоръчам? Най-добре такива пациенти да приемат пчелен билков (балкански) мед и пчелен прашец. Приемайте дневна по 2 грама на килограм телесно тегло натурален мед заедно с пчелен прашец в лечебна доза – 40 грама дневно. Или ако теглото на един човек е например 50 кг в 100 гр. мед прибавете 40 гр. прашец, размесете го добре и го разделете за два приема – сутрин и вечер, приет един час преди храна, разтворен в чаша топла вода. Може да включите и прополисов извлек, но и само тава ще е достатъчно.

Препоръчвам основно пчелен прашец поради съдържанието в него на 22 различни аминокиселини и най-вече на аминокиселината аргинин. Чрез тези аминокиселини и глюкозния потенциал на меда, приемащият ще постигне три основни действия:

1. Ще подобри енергийните резерви на организма, като складира необходимата енергия за подобряване на мускулната и мозъчната активност.
2. По-лесно ще отстрани от организма си крайните токсични продукти на обмяната, защото комбинацията пчелен мед-пчелен прашец има добре изразено детоксично действие.
3. Ще се подобри сънят, паметта, а депресията ще изчезне.
Желателно е да се провеждат годишно по два двумесечни курса: зима-пролет и лято-есен.

Автор: Д-р Евгени Петков         Източник: Пчеларски Вестник