дом СЪВЕТИ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА ВАРОАТОЗАТА

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА ВАРОАТОЗАТА

744
Снимка: pixabay.com

Поради често допусканите грешки в борбата срещу вароатозата и интереса на пчеларите относно това кои акарицидни препарати са регистрирани, кога и как да ги прилагаме и в какви дози за всеки сезон, ще публикуваме периодично и подробно как пчеларите да извършват профилактичните третирания срещу тази паразитоза.

Вароатозата нанася значителни щети на пчеларството в цял свят. По-голямо стопанско значение имат косвените вреди, които нанася акара Varroa jacobsoni – скъсяване продължителността на живота на пчелите, намаляване броя на полетите, намаляване функцията на слюнчените жлези, снижаване устойчивостта на пчелите към заболяване, механично пренасяне на вируси, бактерии и плесенни спори, които са причинители на заразни заболявания по пчелите и пчелното пило.

Тези увреждания водят до отслабване на пчелните семейства и неполучена продукция на мед, прашец, восък прополис. Опаразитените семейства са податливи на някои „факторни“ заболявания като аскосфероза, вирусни болести, европейски гнилец и др.
От гореизложеното следва, че пчеларят не бива да намалява бдителността си към вароатозата и да атакува непрекъснато акара с прилагане на съответните лекарствени средства или механично-биологични методи. Климатичните условия в нашата страна позволяват отглеждане на пило до късно през есента и съответно пролетните затопляния водят до ранно стимулиране на майката и залагане на пило още през януари-февруари.

Ефективността на борбата срещу тази паразитоза зависи от познанията на пчеларя за правилното прилагане на регистрираните в нашата страна акарицидни средства по отношение на време, дозировка, кратност и продължителност на третиране. Много често пчеларите правят грешки като пропускат пролетното третиране, закъсняват с есенното третиране, прилагат по-високи или по-ниски дози от препаратите, прилагат нерегистрирани и нискоефективни препарати.

Пролетно третиране
През пролетта могат да се използват следните регистрирани препарати:
Байварол, Варостоп, Варотом. Това са препарати във вид на ленти, съдържащи като активни съставки синтетични пиретроиди. Байварол и Варостоп са аналози и съдържат флуметрин, а Варотом съдържа флувалинат.
Престоят на лентите в гнездото трябва да бъде 30-35 дни, за да се получи необходимия ефект и съответно лентите да се извадят един месец преди поставянето на магазините или медовите корпуси. Това означава, че при пролетното третиране тези препарати трябва да се приложат най-късно до 10-15 март, за да могат да се извадят от гнездата на 10-15 април, ако основната паша започва на 10-15 май. Дозата на прилагане всеки пчелар може да определи като поставя Варостоп и Байварол през две междурамия на третото, а Варотом през три междурамия на четвъртото.
Варостат – Р /родовар/ представлява картонена опаковка, която съдържа хартиени ленти и флаконче с активна субстанция /12,5% разтвор на амитраза/. Лентите се накапват с 5-6 капки от течността, запалват се и се пъхат през входа на кошера. Семейството се затваря за 5-10 мин. Прилагането на този препарат трябва да става при температура над 14°С.
Фурмитом, Формил – това са препарати на базата на мравчена киселина. Мравчената киселина действа на акарите по пчелите и на акарите в пилото, затова може да се използва когато вече има пило в пчелното семейство. Фурмитом представлява плака от картон, която е напоена с 25 мл 60% мравчена киселина. В една опаковка има 10 плаки, опаковани херметично.

Препаратът се прилага по една плака за пчелно семейство, поставена върху рамките. Престоява 48 часа. Температурата на въздуха не бива да бъде по-ниска от 15°С и по-висока от 25°С. Трябва да се прецени кога да се направи третирането /след обяд или сутрин/ в зависимост от това дали температурата на въздуха ще се задържи в този диапазон в продължение поне на три часа. Входовете на кошерите се отварят широко. Когато пчелното семейство е опаразитено в по-висока степен третирането с Фурмитом може да се повтори след 3-4 дни.

Оксавар е препарат, който съдържа оксалова киселина. Той действа само на акарите по възрастните пчели и затова се препоръчва да се използва рано през пролетта /началото на март/ и късно през есента /октомври/. Пчелите се напръскват в междурамията.
Пчеларят може да направи комбинации с препаратите, които използва, така че да ги редува и да не използва един и същ препарат за пролетно и есенно третиране, за да не се създаде устойчивост /резистентност/ на акара към тях.
При биологичното пчеларство през пролетта може да се използва в началото Оксавар /март месец/, а по-късно един или два пъти Фурмитом /месец април/.
Трябва да се знае, че пропускането на пролетното третиране може да позволи намножаване на акара, при което пчелните семейства забавят своето развитие, което ще се отрази на количеството получена продукция.

Ст.н.с. д-р Калинка ГУРГУЛОВА

Източник: Пчеларски Вестник