дом СЪВЕТИ Грижи за пчелите през септември – три задължителни задачи за пчеларя

Грижи за пчелите през септември – три задължителни задачи за пчеларя

2560
Снимка: pixabay.com

Как да се грижим за пчелите през септември – първият есенен месец, когато главната паша е преминала и усилията на пчелария са насочени към подготовка за успешно зимуване.
През месец септември има 3 важни дейности, които трябва да бъдат направени на пчелина – опазване на пчелите от нападения; създаване на голям запас от храна и третиране на пчелите за болести и акари (ако досега не сме го направили).
Пилото намалява, като вече заема по 2-4 пити в семейство. Пчелите са изгонили търтеите от кошерите и засилват охраната на прелката. Битките и кражбите са често срещано явление. Време е да се сложат мишепредпазителите на входовете на кошерите.
Какво цъфти през септември?
През септември есента настъпва постепенно, но температурите са все още доста високи. Валежите са минимални, пашата е вече изключително ограничена. Пчелите мислят за опазване на запасите, но все още внасят някакъв прашец и нектар. През септември зацъфтяват или продължават да цъфтят слънчогледа, цикорията, астрите, мразовеца, червения маргарит, солидагото, магарешкия бодил.
Също така цъфтят бръшлянът, земната ябълка, водното пипериче, звездоглавката, ментата и други. Пчелите търсят гроздов сок от дини, грозде, опадали плодове и т.н. Там където ливадите се поливат или при неочаквани валежи, може да има късна паша от бяла детелина, глухарче и люцерна, оставена за семе. Но като цяло вече няма голямо нектароотделяне в природата.
Три основни задачи на пчеларя през есента:
Бърз преглед и преценка на всички пчелни семейства
Създаване на достатъчен хранителен запас в кошера
Опазване на пчелите от болести, акари и оси
Бърз преглед и преценка на всички пчелни семейства
Главният преглед е направен през август. През първата десетдневка на септември е добре да бъде направен още един преглед, последен за тази календарна година. Той трябва да се осъществи много бързо, защото има опасност от нападение. Следи се  за наличието на майката и количеството на пилото и запасите. Препоръчително е записването на данните на лист или в тетрадка, за да се прецени впоследствие как да се процедира с всяко отделно семейство, спрямо състоянието, в което то се намира, предаде kakda.org.
Слабите семейства се обединяват, най-добре със средни по сила семейства.
По време на прегледа, се подреждат гнездата на пчелните семейства. Най-добър ефект има разполагането на гнездото към по-топлата страна на кошера. Там ще има по-дълго огряване през деня от слънцето, което е много важно през зимните месеци.
Създаване на достатъчен хранителен запас в кошера
В случаите на недостатъчен запас от мед, нуждаещите се пчелни семейства трябва да бъдат подхранени. Това се прави с гъст сироп, с по-голямо количество наведнъж. Тази процедура трябва да приключи най-късно до 15-20 септември. По този начин  старите пчели ще преработят захарния сироп. Преди подхранването, семействата се стесняват на толкова пити, на колкото ще зимуват пчелите. Добре е всички пити да са добре покрити от пчели.
Ако е изпуснат срокът за подхранване със захарен сироп, може да се използва инвертиран сироп. С него се дозапасяват пчелните семейства през септември и октомври.
Опазване на пчелите от болести, акари и оси
Септември е последният възможен месец, в който пчелите трябва да бъдат третирани против вароатоза и нозематоза, ако това все още не е направено. Изключение прави третирането с накапване с оксалова киселина през октомври или ноември, защото то има за цел да доизчисти останалите акари.
Поради разко намалото нектароотделяне и прашецоотделяне в природата и поради заложените инстинкти при пчелите, те започват все повече да засилват охраната на прелката. Това е моментът за стесняване размера на входа, както и за поставяне на мишепредпазителите (ако не сме го направили досега). По този начин пчелите много по-лесно ще охраняват своите кошери от пчели-крадци, оси и стършели.
Септември е също подходящо време за създаване на нов инвентар, който ще бъде необходим през следващия пчеларски сезон.

Източник: агрозона