дом ЗА ПЧЕЛИТЕ ГРАБЕЖИ ПРИ ПЧЕЛИТЕ – ПРИЧИНИ, ПРИЗНАЦИ И ПРЕВЕНЦИЯ

ГРАБЕЖИ ПРИ ПЧЕЛИТЕ – ПРИЧИНИ, ПРИЗНАЦИ И ПРЕВЕНЦИЯ

280
Снимка: pixabay.com

Пчелите имат многобройни врагове в природата, включително оси, восъчни молци, кошерни бръмбари и да, дори мечки. Въпреки това, медоносните пчелни колонии също понякога се нападат помежду си. А именно, когато храната е оскъдна, армия медоносни пчели може да реши да открадне запасите с мед от по-слаба колония. Разбира се, ограбващите пчели и пчелите от обираната колония изглеждат почти еднакво, споделя Стив Фостър, автор на публикацията в School of bees.

И така, как точно може да прецените, че кошерът ви е бил ограбен?

Основните знаци, които показват, че кошерът е бил ограбен, включват пчели, които летят около дъното и гърба на кошера, също пчели, които се бият близо до входа в кошера, именно там се забелязват и мъртви пчели работници и малки парченца восък. Най-важното, което трябва да имате предвид, е фактът, че пчелите няма да се откажат от запасите си от мед без бой. Следователно, винаги ще можете да забележите повишена активност около кошера, когато се случва грабеж.

Ще разгледаме всички тези знаци по-подробно по-долу, както и действията, които може да предприеме пчеларят, за да спре и за предпочитане да предотврати ограбването. Но преди да се задълбочим в това, нека поговорим за малко защо ограбването се случва и времето на годината, когато кошерите са най-застрашени от ограбване.

Защо пчелите крадат медни запаси?

Обикновено това се случва, когато източниците на хранене са оскъдни. Следователно обирната активност обикновено се увеличава през есента и зимата. Ако колония от пчели не е подготвена адекватно за зимата и източниците на нектар навън започнат да намаляват, те могат да прибегнат до грабеж, ако наблизо има друг кошер. Именно кошерите, които са по- слаби или уязвими по някаква причина, са изложени на по-голям риск от това да бъдат ограбени. За по-слаб кошер може да се приеме и такъв с по-малък брой пчели.
Как да разпознаем грабителското поведение?

Първият знак, който би трябвало да ви накара да подозирате, че пчелите се опитват да ограбят кошер, е повишената активност около него. Засилената активност обаче сама по себе си не означава непременно, че става дума за грабеж. Има вероятност тя да е такава поради силен поток на нектар. Ето защо е важно да можем да определим разликата между двете активности.

Грабеж или нормален пчелен трафик?

Когато пчелите са заети да събират нектар, около входа може да има много активност, но по същество ще изглежда различно от ограбването. Пчелите на фуражните работници ще летят с нектар и след това ще излетят в търсене на още. Вероятно около входа ще има дежурни работници.

Едно нещо, което трябва да се има предвид, е, че работниците, които се занимават с нектар, ще летят направо от кошера, бързо ще летят нагоре и далеч, тъй като не натежават с нищо, когато напускат кошера. Когато се върнат, те ще носят нектар, което ги прави значително по-тежки.

От друга страна, ограбващите пчели ще излитат от кошера,пълни с мед и това може да се забележи доста лесно. Те ще бъдат тежки и следователно ще летят наистина ниско в началото на полета си или дори ще пълзят по земята близо до него. Този вид поведение никога няма да се случи в нормални условия.

Млади работници или разбойници?

Ограбващите пчели са привлечени от миризмата на мед, така че може би ще можете да ги забележите как летят около кошера, опитвайки се да стигнат до източника на сладникавата миризма. Това означава, че те ще се задушат около всяка пукнатина или малка дупка в кошера – не само на входа. Освен това разбойническите пчели може да прекарват много време около входа, да се люлеят отстрани и да чакат възможността да влязат вътре.

Има обаче едно нещо, което трябва да имате предвид, когато забележите пчелите да се въртят около кошера – това може да са и млади пчели работници, които се ориентират. Пчелите млади работници, които тепърва започват да се хранят, могат да проявят поведение, подобно на ограбване. В случай на млади работници обаче това поведение като цяло ще бъде мирно, докато в случай на разбойници може да забележите, че пчелите са развълнувани и неистови.

Физически признаци на ограбване

Това, което пчеларят трябва да потърси, за да се убеди, че става дума за грабеж са мъртви пчели работници близо до входа и следи от восък около кошера.

Пчелите никога няма да пуснат работници от друга колония да влязат в кошера, без да се сражават. Ограбването винаги ще доведе до боеве и ще има смърт и от двете страни. Когато се случва грабежът, пчелите разбойнички ще счупят восъчните капачки на пчелната пита, за да стигнат до сладкия мед. В резултат на това ще можете да видите малки парченца восък в близост до кошера и особено на входа.

Последиците от ограбването

Очевидно един кошер, който се ограбва, ще загуби много, ако не и всичките си запаси от мед. Това значително ще намали шансовете колонията да живее в кошера, който е ограбен да оцелее през зимата. Освен това във всеки кошер има пчели, охраняващи входа, и те винаги ще вдигат битка с разбойниците, което ще доведе до смърт от двете страни. В крайна сметка битките може да достигнат до кралицата и тя може да се окаже мъртва или ранена, в този случай колонията вероятно е обречена.

Има обаче друг проблем с ограбването, освен че медът е откраднат и пчелите се убиват. То също може да насърчи разпространението на всички видове болести и вредители, които вредят на пчелите. Тъй като пчелите от различни кошери влизат в контакт помежду си, това прави разпространението на болестта много по-лесно от обикновено.

Как да спрем медоносните пчели да ограбят?

Най-ефективният начин да помогнете на пчелите да защитават своя кошер от разбойници е чрез намаляване на входа. Редуктори за вход могат да бъдат закупени онлайн, но лесно можете да ги направите и сами. Принципът е прост – колкото по-малък е входът, толкова по-малка е площта, която пчелите трябва да защитават от агресорите. Освен това ще искате да сте сигурни, че няма други отвори на кошера, през които разбойниците могат да влязат.

Как да предотвратим грабеж?

Предприемането на превантивни мерки е много по-ефективно, отколкото да се опитвате да спрете да ограбвате, когато то вече се случва. За да го предотвратите не забравяйте никога мед или сироп на открито, тъй като миризмата може да привлече разбойниците. Също така е препоръчително да се намали размерът на входа на кошера по времето, когато източниците на нектар са оскъдни.

Източник: agrozona.bg