дом АГРО НОВИНИ В Добруджанския институт получиха 620 кг среден добив от БГ пшеницата

В Добруджанския институт получиха 620 кг среден добив от БГ пшеницата

358
Снимка: pixabay.com

Родната селекция търси качеството, добивът не е самоцел, коментира доц. Илия Илиев, директор на института

В Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево средният добив от зърнено-житните култури, основно пшеница, е около 620 кг от декар, съобщи за Агрозона доц. Илия Илиев, директор на института. На площ от 8500 дка са отглеждани само сортове, селектирани в ДЗИ, допълни той и обясни, че тези площи са обработвани с 27-28 кг физически азотни торове и съвсем умерено приложение на пестициди по необходимост.

„Нашата селекция залага на екологично адаптирани нови сортове, които са устойчиви на биотични и абиотични стресови фактори и същевременно с едно сравнително умерено хранене и използване на препарати за растителна защита да дават от една страна добър добив, а от друга страна задоволително качество на продукцията, докато в момента са модерни т. нар. интензивни сортове, които със сериозна употреба на хранителни вещества и пестициди постигат високи добиви за сметка на посредствено качество“, коментира още доц. Илиев.

Според него в определени екстремни години атрактивните чужди сортове не издържат и става така, че тази инвестиция, която земеделските производители са направили, закупувайки скъпи торове и пестициди, в крайна сметка не се изплаща.

Източник: agrozona.bg