дом АПИТЕРАПИЯ Върнете си слуха с пчелен клей

Върнете си слуха с пчелен клей

3039

Намаленият слух не е явление, което е характерно само за възрастните хора. До проблеми с чуването могат да доведат различни заболявания, които е възможно да бъдат прекарани и в по-млада възраст, такива като менингит, заушка, морбили и дори някои инфекции, предавани по полов път. Проблемът обаче е решим, и то само с помощта на природни средства. Лекарството се приготвя от 30-процентов разтвор на пчелен клей (известен и като прополис), смесен със зехтин или пък царевично олио.

За приготвянето на клеевата тинктура се взимат 60 г прополис, който се нарязва на малки парченца. След това те се заливат с 200 мл 95-градусов спирт (взима се от аптеката). Шишенцето се разклаща добре в продължение на няколко минути и се оставя на тъмно място за 5-6 дни, като отново се разклаща всекидневно през цялото това време.
Когато настойката е готова, тя се смесва със зехтин или царевично олио в съотношение 1 към 4. При разклащането се образува гъста маслено-спиртна емулсия, която има кафеникав цвят и се отличава с приятен аромат.

Преди да бъде използвана, шишенцето с нея трябва задължително да се разклати добре. В течността се накисва една лентичка, която, след като попие хубаво от емулсията, се поставя в болното ухо. Това лечение се прилага при деца над 5-годишна възраст, като процедурите – достатъчни са 10-12 на брой – се правят всеки ден през нощта. Лентичката трябва да престои в ухото общо 10-12 часа. При възрастни лечението се прилага през ден – също 10-12 процедури, като с лентичката трябва да се престои 36-38 часа.

Източник: Ретро