дом ГРАДИНА Време е за пръскане: вижте какво още да сложите в бордолезовия разтвор

Време е за пръскане: вижте какво още да сложите в бордолезовия разтвор

19837
Снимка: pixabay.com

Важни съвети и за резитбата на овошките

Овощарите вече има сериозна работа в овощната градина. При благоприятни условия и положителна температура на въздуха да се извърши премахване и изгаряне на останали от миналата година мумифицирани плодове, в които има зимуващи форми на гъбни болести, напомнят от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Също така ако има сухи клони се изрязват до здрава тъкан, изнасят се от масива и се изгарят. Получените отрези се замазват с овощарска замазка, а при липса на такава – с блажна боя. Провежда се зимно пръскане срещу зимуващи форми на неприятели, гъбни и бактериални болести. Пръскането се провежда при сухо време, температури на въздуха над 0°С и безветрени дни. Приготвя се работен разтвор от: бордолезов разтвор 1 % и акарзин 3%, с който дърветата се обливат.

След преминаване на зимните студове през целия месец март начало на април се извършва резитба за плододаване. Преди резитбата всяко дърво се оглежда внимателно и се преценява какво трябва да се направи. Извършва се просветляване на короната, като се отстраняват всички клонки, които растат успоредно или навътре и взаимно си пречат. На плододаващи, но с по-слаб растеж дървета, трябва да се извърши по-силно съкращение на плодните клонки. Обратно при по-силни дървета, съкращаването на плодните клонки е по-слабо. През третото десетдневие на март до средата на април, в зависимост от различните овощни видове се извършва предцъфтежно пръскане с фунгицид. Впоследствие стъблата на дърветата се варосват с 20% разтвор на гасена вар.

Винаги след работа с препарати за растителна защита,  да се приема безалкохолна напитка или локум, съветват още от НССЗ.

Източник: agrozona.bg