дом АПИТЕРАПИЯ ВРЕДИ ЛИ МЕДА НА ДИАБЕТА

ВРЕДИ ЛИ МЕДА НА ДИАБЕТА

2180

Диетата на всеки диабетикът е доста строга относно приемането на захар и сладки изделия. Поради което не е изненадващ въпроса, дали медът е разрешен за пациенти с диабет. Захарният диабет е нелечима болест, при която е повишена кръвната захар в организма. Съществуват няколко типа диабет: диабет тип 1, диабет тип 2 и гестационен диабет.

Медът е природен продукт, който осигурява на организма енергия, стимулира имунната система и е естествен лек за редица заболявания като към многото положителни качества може да се добави и страхотния му вкус. Той е естествен източник на въглехидрати, които дават сила и енергия на телата ни.

Глюкозата в меда се абсорбира бързо от организма ни и ни осигурява мигновен прилив на енергия, докато пък фруктозата в него се абсорбира по-бавно и е отговорна за продължителното отделяне на енергия. Известно е, че в сравнение с другите захари медът поддържа нивото на кръвната захар непроменено.

Важното, на което трябва да се наблегне е, че когато диабетик си закупува мед от търговската мрежа трябва да бъде изключително внимателен. Уверете се, че медът, който закупувате е чист и натурален и няма никакви добавки като глюкоза, нишесте, захарна тръстика и дори малц, които трябва да се избягват от всеки един диабетик.

Клиничните проучвания показват, че чистият мед е много по-здравословен избор за диабетиците, отколкото другите подсладители предназначени за тях. За преработката на медът се изискват по-ниски нива на инсулин, отколкото за преработката на бялата захар.

Това означава, че той има по-нисък гликемичен индекс, отколкото нея. Въпреки че меда съдържа значително количество захар, то тя е съчетание от фруктоза и глюкоза, които както споменахме по-горе се абсорбират с различни темпове в тялото.

На следващо място използването на монозахарид като фруктозата е в основата на всички подсладители предназначени за диабетици, поради ниския си гликемичен индекс. Проблемът на фруктозата е, че се усвоява по-различно от другите захари.

Тя не се използва за енергия като глюкозата, но се съхранява в черния дроб под формата на триглицериди. Това предизвиква голяма тежест при обмяната на веществата в черния дроб и поради този факт не бива да се прекалява с нея.

Медът може да бъде определен като най-добрата захар за диабета. Той действа благотворно на множество болести, помага за укрепване на съня, предпазва от преумора, регулира апетита за разлика от изкуствено получените подсладители и подобрява умствената острота, симптоми, от които се оплакват почти всички диабетици.

Снимка: gotvach.bg                Източник: gotvach.bg