дом НОВИНИ Водата и сянката – ключови за добрия добив от мед

Водата и сянката – ключови за добрия добив от мед

161
Снимка: pixabay.com

За да защитим пчелните семейства от големите жеги, е добре кошерите да бъдат устроени близо до водоизточници – реки или други, каза за “Агрозона” Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари. Ако няма наоколо естествен източник на вода, пчеларят трябва да има грижата да осигури поилки с прясна вода на медоносните насекоми. Когато е много горещо, както е сега, понякога се налага в хранилките в кошерите да се налее вода – една трета от обема на хранилката. Водата може да е леко подсладена, каза още специалистът.

За външната поилка няма готови решения, но има много оригинални изпълнения от страна на стопаните. Добър вариант е да се направи система, подобна на системата за капково напояване, за да могат пчелите постоянно да имат достъп до вода.

Установено е, че когато пчелните кошери не са на сянка, т.е. не са екранирани от директните слънчеви лъчи,  пчелите внасят с около една трета по-малко нектар. Така производството на мед намалява, затова е важно пчеларят да осигури засенчване на пчелните кошери, коментира още Михаил Михайлов. Ако бъдат оставени на пряка слънчева светлина кошерите, температурата в тях се повишава много. За да поддържат топлинното равновесие, пчелите са принудени да изтласкват топлия въздух с крилата си. “Това е една излишна дейност, която може да се избегне при грижа на пчеларя.”, коментира Михайлов.

Източник: agrozona.bg