дом АПИТЕРАПИЯ ВИНАГИ ЛИ ЛЕКУВА ПЧЕЛНИЯТ МЕД

ВИНАГИ ЛИ ЛЕКУВА ПЧЕЛНИЯТ МЕД

686

Много хора употребяват пчелния мед при различни заболявания по свой начин или по препоръка на народната медицина. Като се има предвид, че всяко лечебно средство има определена доза, свои показания и противопоказания, възниква въпросът, има ли заболявания, при които медът не трябва да се употребява и какви са вредните последици при неправилното му прилагане.

В литературата почти няма конкретни указания по този въпрос. Според народната медицина медът е ценно лечебно средство против много заболявания. Но в ръководствата по терапия на вътрешните, детските, инфекциозните, гинекологичните и хирургичните заболявания почти не се отделя внимание на меда, освен някои много ограничени указания за неговото хранително-диетично използване. В експерименталната литература и в много публикации се съобщават интересни резултати от лечението на някои заболявания на храносмилателната и дихателната система, на кожни, очни, гинекологични и други заболявания, но почти нищо не се дава за противопоказанията на меда, за неговото нежелателно действие и как да се взема, за да се избегнат.

По наше мнение пчелният мед заслужава по-голямо внимание, тъй като се използва от народа за храна, като диетично и лечебно средство, поради което не са изключени случаи на неправилна консумация и отрицателни резултати.
Заболяванията, при които медът не трябва да се употребява, са малко: свръхчувствителност, ферментативни чревни диспепсии у малките деца, утежнени форми на колит и захарен диабет, особено в млада възраст.
Пчелният мед е абсолютно забранен при свръхчувствителност (идиосинкразия). Това е една доста рядка алергия. Тя протича с бърза проява на червени петна и силен сърбеж по тялото. Понякога се явява червенина и оток на лигавите ципи на очите, езика, мекото небце и фаринкса. Изключително тежките форми могат да протекат с оток на ларинкса, на белите дробове и да застрашат живота.

Медът се ограничава временно при детските фрементативни ентерити и ентероколити, при които даването на захар също е противопоказно. Освен това, не бива да се дава при остър ювенилен (младежки) сладък диабет поради опасност от хипергликемия и поява на ацетон в урината. При лек диабет на възрастните е необходимо да се иска съвет на лекар.
Желателно е при остър колит медът да се ограничава или да се взема много внимателно, понеже чувствителността на чревната лигавица е повишена и реагира индивидуално на различни хранителни продукти. Не по-маловажен е и въпросът, как да се консумира медът, за да не се получат усложнения и нежелани резултати при лечението на някои болести на храносмилателната система, като хиперациден и хипоациден гастрит, стомашна и дуоденална язва, хроничен ентероколит и други.
Народът е разкрил по прост начин много от лечебните свойства на меда и не случайно е създал мъдрости, поговорки и разкази за него. Известно е, че някои хора не понасят меда.

Защо се получават неприятни усещания и понякога болки в стомаха? По този повод направихме опити с павловско стомахче и фистула на тънкото черво при кучета. Установихме, че когато се поема през устата чист пчелен мед или гъст 50% сироп от мед или захар, стомашните и чревните съкращения се усилват много. От стомаха и от червата се отделя сок с много червени кръвни клетки. Понякога той става розов от присъствие на кръв. Киселинността на стомашния сок силно се повишава. Когато се дава затоплен, разреден 10-15% разтвор на мед, чревните съкращения почти не се изменят, стомашният сок е нормален или е с понижена киселинност. Следователно разреденият меден разтвор не дразни лигавицата на стомаха и червата, а понижената киселинност може да се отрази благоприятно на язвената болест.

Изследванията показват, че в лечебната практика медът трябва да се дава по подходящ начин. С неговата неправилна употреба може да се обяснят доста от случаите на неповлияване или влошаване на някои стомашно-чревни заболявания. Необходимо е да се има предвид, че концентрираният мед, приложен местно в гинекологията, в офталмологията и при лечение на раните може да окаже нежелано дразнещо действие.

Източник: https://www.facebook.com/groups/105919296831395/