дом ГРАДИНА Вижте как ореховата шума ще ви спаси от колорадските бръмбари

Вижте как ореховата шума ще ви спаси от колорадските бръмбари

207
Снимка: pixabay.com

Трябва да се борите и срещу възрастните екземпляри, и срещу личинките

 

 

Колорадският бръмбар е познат вредител по картофите. Обикновено възрастните насекоми се появат на 3-5 години в градината. В останалото време зелените насаждения страдат от личинките на вредителя. Това означава, че в борбата с него трябва да работите в две направления – и срещу възрастните екземпляри, и срещу личинките.

Борбата трябва да започне веднага, след като сте забелязали първите насекоми. Целта е максимално да намалите числеността им и да не позволите женските да снесат яйца.

Има няколко начина, по които можете да направите това. Първо, добре е стръскате филизите на растенията. Работете рано сутрин или вечер, когато температурата на въздуха е под 15 градуса. Постелете светла тъкан под насажденията и стръскайте леко филизите. Унищожете задължително събраните бръмбари.

Можете да използвате и ловни примамки или капани. Колорадският бръмбар се привлича от светлината. Можете да закачите лампа близо до засегнатите насаждения, а картон или пък буркан да намажете с лепило за насекоми. Още един вариант е да закачите лампата на дърво, а отдолу да сложите кофа с вода.

С големите екземпляри можете да се борите и с мулчиране. Сложете слама, стърготини или малки парчета кора. Плътният слой мулч няма да позволи бръмбара да достигне земята и да снесе яйца.

С личинките пък можете да започнете борбата първо с прекопаване на земята. Важно е да достигнете на дълбочина поне 25 см. Добре е да засеете и сидерати, които гонят с миризмата си вредителите. Такива са горчицата, бялата детелина и др.

Можете също така и да поливате лехите с насажденията с настойка от лукови люспи. За да я приготвите, напълнете 1/3 от кофа за вода с лукови люспи и напълнете с вода догоре. Оставете да кисне 5 дни. След това поливайте лехите през цялото лято, като предварително разреждате в равни количества с вода.

Настойка от орехова шума е признато решение срещу колорадския бръмбар. Ако имате орех, наберете 300-400 г зелени листа и ги залейте в кофа с топла вода. След 24 часа разтворът е готов.

Калиевият перманганат също ще и е от полза. Можете да ползвате разтвора в борбата с личинките на колорадския бръмбар. Разрежете 5 г прах в 10 литра вода и залейте почвата с нея.

Източник: agrozona.bg