дом ГРАДИНА Вижте как да получите повече домати само с колтучене

Вижте как да получите повече домати само с колтучене

108
Снимка: pixabay.com

Ето кои сортове домати могат да се колтучат, трябва да оставяте по определен брой клонки на растение

Високостъблените домати имат силно разклонено стъбло. Разклоненията, които излизат от  пазвите на листата на централното стъбло  са т.нар. колтуци. Ако те не се почистят, цъфтежът и плододаването ще се забавят. Колтученето трябва да се прави по-често, така че колтуците да не са по-големи от 5-6 см.

Могат да се оставят  две или дори три клонки на  едно растение при високостъблените домати. Тогава добивът се повишава, но узряването на плодовете закъснява, те стават и по-дребни.  Едностъбленото отглеждане, съчетано с  редовно колтучене ще даде по-рано узрели и по-едри домати.

Добре е средноранните домати да се отглеждат с 2-3 разклонения, когато долните цветни пъпки са изресили или централното стъбло е повредено.

Нискостъблените домати не се колтучат. Препоръчва се еднократно да се премахнат колтуците в пазвите на първите 4 – 5 листа на главното стъбло, това ще ускори зреенето на плодовете.

Трябва да се знае, че когато се закъснее с колтученето върху растенията са образуват големи рани. Освен това стръковете ще са изразходвали напразно значителни количества хранителни вещества и ще образуват малко завръзи.

Източник: agrozona.bg