дом ГРАДИНА Вижте какво можете да засеете в снега

Вижте какво можете да засеете в снега

164
Снимка: pixabay.com

Обикновено наименованието на сорта сам подсказва колко студ могат да издържат растенията

Дори през зимата градинарите не могат да спрат да мислят за двора. Много от тях са готови да открият новия сезон още сега, но какво може да се посее направо в снега?

Коледната разпродажба на семена е един от най-добрите начини да получите семена с отстъпка. Почти всички компании за семена предлагат актуализиран асортимент след новогодишните празници – по-близо до откриването на сезона в началото на пролетта. Преди Нова година се организират продажби на складови наличности, а някои растения могат да бъдат засети директно в снега – дейност, не по-малко вълнуваща от правенето на снежен човек.

Стратифицирайте по естествен начин

Зимата, когато наоколо ви е покрит със сняг, може да бъде подходящото време за размножаването на определени растения, тъй като стратификацията на семената ще се погрижи чрез естествените цикли на замръзване-размразяване семената да покълнат. Всеки ден преди края на февруари, когато можете да излезете в градината, можете да засеете семената и така ще си спестите място в хладилника, където иначе трябва да презимува посевния материал от диви цветя.

Има толкова много разновидности на семена, които са отлични кандидати за засаждане в снега. Ядливите зеленчуци за прохладния сезон, цветята и билките, копърът са само някои от възможностите за избор.

Как обаче да разберете дали дадено растение е подходящо за засяване сега?

Ако растението се счита за естествено устойчиво във вашия район, то е подходящо. Също така трябва внимателно прочетете информацията върху опаковката. Семената трябва да бъдат стратифицирани или скарифицирани? Отговорът „да“ означава, че семената ще реагират правилно на студената процедура.

Ралица и маргаритка са много подходящи за такава процедура, защото при тях семената е трудно да покълнат без подходящ период на охлаждане. Така зимната сеитба ще бъде логично решение.

Сортът ще подскаже

Името на сорта също дава представа за жизнеспособността на културата, когато се засажда в сняг. Алпийски, полярен, сибирски, арктически – виждате ли общ показател за способността да издържате на отрицателни температури?

Когато искате да засеете семена през зимата, много важен фактор е състоянието на снежната покривка. Тя трябва да бъде пухкава, влажна, така че семената да потъват леко в снега.

Не можете да засеете семената, ако върху снега има ледена кора. Семената ще бъдат отнесени от вятъра или изкълвани от птици. Ако имате възможност, можете да осигурите мулчиране върху посева.

Смесете семената с пясък

Непосредствено преди сеитба смесете семената с пясък в кофа за равномерно разпределение. Шепа стърготини също няма да попречат на оцеляването на растенията. След това покрийте площта със сламен мулч. В противен случай птиците ще вечерят със семена. И мулчът трябва да се напръска с всякакъв репелент за мишки, за да не се скрият в него от студа.

След като приключи работата, остава само да чакаме пролетта и резултатите, докато семената извървят дългото си пътуване до земята. Тъй като температурата последователно се повишава и пада, семената постепенно ще потънат през пукнатините в снега и ще влязат в контакт с почвата. Когато дните станат по-дълги и почвата се затопли, семената ще се събудят – силни, вече закалени в естествени условия.

Източник: agrozona.bg